We gingen spitten op het erf van Bleker

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op zondag 6 februari 2011, 10:01.

Is de kop van een onthullend redactioneel commentaar in de Trouw van gisteren, over de manier waarop staatssecretaris van natuurbeheer (?) Henk Bleker probeerde om zijn subsidieaanvraag voor particulier natuurbeheer onder het tapijt te vegen.

Trouw benadrukt dat Bleker geen wet heeft overtreden. Toch blijf ik het merkwaardig vinden als politici er als haantje de voorste bij zijn om gebruik te maken van een lucratieve subsidieregeling, zeker als die gekoppeld is aan een plafond. Het is een vorm van gebruik maken van voorkennis waar je heel erg mee moet uitkijken.

Zo herinner me een ander geval met de huidige commissaris van de koningin in Utrecht Roel Robbertsen, destijds nog gedeputeerde landbouw en boer in Renswoude. Robbertsen maakte als een van de eersten gebruik van een regeling voor bedrijfsbeeindiging, gefinancierd door het recht om enkele villa’s te bouwen op zijn grond. Ook dat voelde bij mij niet goed aan, al moet ik Robbertsen nageven dat die transactie wel 100% transparant in de vorm van een statenvoorstel plaatsvond.