Debat over antisemitisme

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op woensdag 2 februari 2011, 3:27.

Jongens die geen keppeltje op durven op straat, synagoges die als een fort beveiligd worden, Joodse gebouwen waar 's nachts bewakers slapen, een rabbijn die de straat en de tram liever mijdt, joden die bespuugd of uitgescholden worden, ik had gehoopt dat we dat nooit meer mee zouden maken. Elke vorm van discriminatie is afschuwelijk, maar gelet op de geschiedenis is er extra aandacht voor antisemitisme. Daarom voerde de Tweede Kamer daar vandaag debat over.

Het antisemitisme was nooit weg. Eenzame extremisten, skinheads, Lonsdalejongeren, spreekkoren in het stadion. Maar de laatste jaren is het ook weer terug op straat. En juist daar is de impact het grootst. Want als je niet meer veilig over straat durft om wie je bent, raakt het je leven, je zijn. Mensen kijken, terecht, naar de overheid om hen te beschermen.

Het eerste dat de overheid moet doen, is zorgen dat ze meer inzicht krijgt in de problematiek. Incidenten worden beperkt geregistreerd en er zijn nauwelijks details bekend. Meer onderzoek is wenselijk.

We weten wel dat op straat de daders vaak Marokkaanse jongens zijn. Of het te maken heeft met machocultuur, met opvoeding, met religie, met media of dat de boosheid over Israël wordt afgereageerd op Joodse Nederlanders, dat is allemaal niet zo duidelijk. Maar dat er wat aan de hand is, is zeker. Laat het kabinet samen met de gemeenten Amsterdam en Rotterdam voor het onderwijs en buurtwerk in die steden speciale lessen en activiteiten inzetten gericht op Marokkaanse kinderen om ze extra op te voeden, te leren over de eeuwenlange Jodenvervolging en de Holocaust. Meer kennis en begrip zijn de eerste stap van preventie en voorkomen is altijd nog beter dan achteraf moeten aanpakken.

Het is absurd en schandalig om Joodse Nederlanders lastig te vallen uit boosheid over het beleid van Israël. Zij hebben er niks mee te maken. In Nederland zijn genoeg debatten en internetdiscussies over het Midden-Oosten. Daar kan iedereen zijn mening kwijt. Het geldt daarbij ook andersom. Het is net zo belachelijk om mensen met kritiek op het beleid van Israël weg te zetten als antisemitisch. Dat is ook onzuiver. De aanpak van antisemitisme is gebaat bij een zuivere discussie.

Wie de fout in gaat moet opgepakt en aangepakt worden. Lokagenten of gebruik maken van verborgen camera's en microfoons zijn methodes die moeten worden ingezet. En wie gepakt wordt niet alleen een boete of de cel in, maar ook een opvoedstraf: 's avonds, in het weekend of in de zomervakantie een opvoedcursus. In je eigen tijd en wat mij betreft op eigen kosten.

Het Centraal Joods Overleg zei in een brief dat politici zich niet alleen duidelijk moeten uitspreken tegen antisemitische incidenten, maar ook met respect over andere bevolkingsgroepen en geloven moeten spreken. Zo is het maar net. Discriminatie moet in elke vorm bestreden worden. Het is kwalijk te suggereren dat er ideologieën bestaan die uit zijn op wereldheerschappij en vervolgens individuen slechts op basis van hun afkomst of geloof verdacht te maken als onderdeel van zo'n groot complot. Een multiculturele samenleving kent problemen en die moeten worden aangepakt, soms met harde hand. Maar het verdacht maken van andere bevolkingsgroepen is een recept waar nog nooit iets goeds uit voort gekomen is.