Schriftelijke vragen gesteld over het separeren van psychiatrische patiënten - Hoofdinhoud
Vandaag heb ik samen met collega Agnes Wolbert schriftelijke vragen gesteld over het separeren van psychiatrische patiënten. Dit naar aanleiding van een artikel uit het NRC van 1 februari jl.
De vragen kunt u hieronder lezen en worden binnen 3 weken beantwoord.
Schriftelijke vragen van de leden Bouwmeester en Wolbert (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat psychiatrische patiënten in Nederland veel vaker alleen gelaten worden
1.
Kent u het bericht in “Andere landen laten patiënten minder alleen”?
2.
Wat is uw reactie op het bericht dat uit internationale vergelijkingen blijkt dat Nederland koploper separeren is? Hoe verklaart u dat en wat is uw ambitie om dit tegen te gaan?
3.
Bent u het eens met de uitspraak ‘behandelen is gericht op verandering, verandering doe je niet onder dwang’? [1]
4.
Kent u de onderzoeken, van onder andere Bert van der Werf, waaruit blijkt hoe groot de persoonlijke en psychische schade van separeren is? Welke conclusie trekt u hieruit?
5.
Wat is uw reactie op de stelling dat het volledig isoleren van patiënten in Nederland nog wordt gezien als een behandelmethode, terwijl we weten dat isolatie door patiënten vaak als traumatisch wordt ervaren? Bent u het met de PvdA-fractie eens dat deze Nederlandse visie achterhaald is en dat het traumatiseren van patiënten geen onderdeel kan zijn van een behandeling?
6.
Wat is uw reactie op de stelling dat, hoewel er nieuwe, betere behandelmethoden zijn, oude methoden nog altijd worden gebruikt? Welke maatregelen worden genomen om juist die toepassing van verbeterde behandelmethoden te stimuleren? Welke stappen zet u?
7.
Welke alternatieven voor dwang en drang zijn er (o.a. uit het buitenland) bij u bekend, zoals meer personeel, en in hoeverre wilt u zich inspannen deze in Nederland te introduceren?
8.
Herinnert u zich de antwoorden op Kamervragen van het lid Bouwmeester over verwarde mensen in de politiecel? Waarom worden verwarde mensen in Nederland eerst in de politiecel gezet, in plaats van meteen worden behandelt in een GGZ instelling? Bent u het met ons eens dat zorg, vanuit menselijkheid (ook in het weekend) altijd voor opsluiten gaat?
9.
Bent u met ons van mening dat de huidige wet BOPZ te weinig mogelijkheden biedt om vroeg hulp te bieden, zodat separeren kan worden voorkomen? Zo ja, bent u met ons van mening dat de nieuwe wet verplichte ggz, die hier een oplossingen voor biedt, daarom snel naar de kamer moet worden gezonden? Zo ja, wanneer? Zo nee, waarom niet?
10.
Kent u de toezegging uit 2008 van uw voorganger aan het lid Bouwmeester dat er zo snel mogelijk een multidisciplinaire richtlijn dwang en drang zou komen? Waarom is deze er nog steeds niet?
11.
Bent u het met de PvdA eens dat het instellen van een high care/ intensive care voor de ggz, waarbij intensief behandelen centraal staat een menswaardig alternatief is voor lange opsluiting? Zo ja, bent u voornemens te zorgen voor meer high care afdelingen in de ggz?
[1] Open deuren, boekje cliëntenorganisatie Geestelijk Gezondheidszorg Eindhoven
Documenten