GroenLinks steunt Europese benadering van pensioenen - Hoofdinhoud
De invulling van pensioenstelsels blijft een verantwoordelijkheid van de Europese lidstaten zelf, maar houdbare en sociale pensioenen kunnen niet zonder enige Europese sturing. Die boodschap gaf de commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement dinsdag in Brussel. GroenLinks is tevreden met het standpunt van de commissie, omdat het richting geeft aan de beleidsvoorstellen voor pensioenen waarmee de Europese Commissie later dit jaar komt.
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is lid van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken en stemde in met het standpunt: “Het Europees Parlement heeft terecht gewezen op het recht van landen om hun eigen pensioenvoorziening in te richten. Maar tegelijkertijd moeten pensioengerechtigden wel kunnen rekenen op hun pensioen. Daar is sturing van de Europese Unie noodzakelijk voor en dat wordt nu bevestigd.”
Vergrijzing: is er later nog pensioen over?
In veel landen is de overheid de organisatie die premies int en pensioenen uitkeert. Maar door de aankomende vergrijzing is het de vraag of die pensioenen uitbetaald kunnen worden. De Europese Unie moet ervoor zorgen dat de pensioenvoorziening op lange termijn houdbaar is. “Anders zal een nieuwe eurocrisis ons onvermijdelijk treffen”, concludeert Cornelissen.
Sociale ondergrens
Het Europarlement vraagt voorzichtig om rekening te houden met sociale eisen aan pensioenen, maar Cornelissen moet helaas vaststellen dat kostenbeheersing toch de overhand krijgt: “Financiële houdbaarheid alleen is geen garantie voor een fatsoenlijk pensioen.”
In Hongarije werden onlangs pensioentegoeden gebruikt om de begroting sluitend te krijgen. Of Hongaarse ouderen straks voldoende inkomen hebben is onzeker, terwijl aan de strikte financiële eisen wel wordt voldaan. Cornelissen: “Daarom zou de Europese Unie een sociale ondergrens moeten stellen aan pensioenen. Daarnaast naast moet ze flexibiliteit in begrotingsregels bieden aan lidstaten om hervormingen sociaal verantwoord te kunnen doorvoeren. Daarvoor zouden ook de strengste verdedigers van EU-begrotingsregels, Nederland en Duitsland, zich hard moeten maken.”
Makkelijker pensioen over de grens
Europarlementariërs spraken zich verder uit voor een eenvoudigere regeling voor mensen die over de grens werkzaam zijn. GroenLinks juicht dit toe: Werknemers die in verschillende EU-landen pensioen opbouwen of opgebouwd hebben, moeten zonder moeite overzicht over hun pensioen hebben en uitbetaald krijgen. Daarvoor zijn Europese afspraken nodig die obstakels wegnemen om pensioen mee te nemen over de grens. Het is nu aan de Europese Commissie om dit snel te gaan uitwerken.
Over twee weken moet het gehele Europees Parlement nog instemmen met het standpunt. Daarna zal de Europese Commissie verschillende wetsvoorstellen over pensioenen uitwerken op basis van het standpunt van het Europees Parlement en na overleg met andere betrokkenen.