Religieuze vrijheid moet onderdeel worden EU-buitenlands beleid.

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2011, 3:34.

De Europese christendemocraten in het Europees Parlement roepen de Europese Commissie en Europa´s Hoge Buitenlandvertegenwoordiger Lady Ashton op om de bescherming van christelijke minderheden integraal onderdeel te maken van het EU buitenland beleid. Dit blijkt uit het debat vandaag in het Europees Parlement naar aanleiding van tal van incidenten waarbij christelijke minderheden het slachtoffer zijn geworden.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (mensenrechten): "Het kan tegenwoordig gevaarlijk zijn om Christen te zijn. Kijk naar de recente aanslagen in Egypte, Pakistan en Irak. In Noord Korea staan zware straffen op het bezit van de Bijbel. Ook dichter bij huis hebben Christenen het soms moeilijk, in Turkije bijvoorbeeld. Maar ook in Nederland zelf neemt de intolerantie toe gezien het feit dat Koptische kerken moesten worden beschermd tijdens de kerstviering."

De EVP-fractie vraagt concreet om de situatie van Christenen expliciet te koppelen aan de standaard-mensenrechtenclausule in verdragen met andere landen. Daarnaast moet er een strategie worden ontwikkeld om de vrijheid van religie te garanderen. Ook moet in de jaarlijkse mensenrechten rapportage een speciaal hoofdstuk worden opgenomen over de positie van Christenen in de wereld. Tot slot vraagt de EVP-fractie om binnen de EU-buitenlandse dienst hiervoor capaciteit vrij te maken.-einde bericht-