Hogere huren

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op woensdag 19 januari 2011.

Deze bijdrage gaat over een artikel van Kees Noort van adviesbureau PRC. Noort stelt voor om de aanbodruimte in de vrije huursector tussen de € 650,- en € 800,- te vergroten door het overhevelen van sociale huurwoningen met een huur onder de liberalisatiegrens van € 648,-, naar de vrije sector. Dit als de woning vrijkomt wel te verstaan, en per jaar komen zo’n 125.000 woningen vrij bij corporaties. Op zich een prima oplossing voor dit segment in de woningmarkt waarin er sprake is van een tekort.

Dat wil niet zeggen dat we al die 125.000 woningen jaarlijks maar moeten overhevelen naar de vrije sector, maar per plaats of regio bekijken hoeveel woningen in de sociale huursector er nu werkelijk nodig zijn onder de huurliberalisatiegrens van € 648,-. Dit en een beetje meer kun je aanhouden als ijzeren voorraad voor de sociale huursector. Het is natuurlijk van belang - en de VVD vindt dat ook van belang - om voldoende sociale huisvesting aan te houden voor mensen die het nodig hebben.

Je vangt hiermee vervolgens twee vliegen in één klap want deze stap leidt tevens tot hogere huurinkomsten bij de corporaties die dit weer kunnen investeren in sociale woningbouw. Ik vind het op zich een interessante gedachte die wat mij betreft het onderzoeken waard is.

Corporaties krijgen (naar aanleiding van de recente Europese beschikking inzake staatssteun) een sociale poot en een commerciële poot. De laatste kan rekenen op een groeiende belangstelling van commerciële beleggers waaronder pensioenfondsen. Hiermee komt tevens de financiering van dit woningsegment niet in gevaar.

PvdA wethouder Freek Ossel in Amsterdam heeft andere, doch vergelijkbare ideeen. De Amsterdamse PvdA-wethouder Ossel wil flexibele

huren voor sociale huurwoningen als bewoners meer gaan verdienen. Ook wil hij dat de huurgrens voor sociale huurwoningen in de stad wordt opgetrokken tot duizend euro. In ieder geval is het doel hetzelfde, meer duurdere huur, alleen in het voorstel van Ossel wordt de sociale huurgrens opgetrokken naar € 1.000,- Euro en in het geval van Noort komen meer woningen terecht in het geliberaliseerde segment. Aangezien ik de consequenties beter in beeld wil hebben, ga ik hierover maar eens vragen stellen aan Minister Donner.