Eerste Straatsburgsessie van 2011

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op maandag 17 januari 2011, 3:33.

Deze week vindt de eerste plenaire vergadering van het Europees Parlement plaats in Straatsburg. We zullen het onder andere over de volgende onderwerpen gaan hebben:

Balans van het Belgische voorzitterschap, intrede van het Hongaarse

We zullen met de eerste ministers van het huidige en het vorige voorzitterschap van de Raad debatteren. Yves Leterme maakt dinsdag de balans op van het Belgische voorzitterschap, terwijl Viktor Orbán de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap woensdag presenteert. Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zal terugblikken op de EU top van afgelopen december.

Parlement stemt over rechten van patiënten op behandeling in het buitenland

Duidelijkere regels voor de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende gezondheidszorg zijn een stap dichterbij gekomen nadat er vlak voor Kerst een voorlopig akkoord werd bereikt tussen de Raad en de Europarlementariërs. Die laatste stemmen woensdag over de ontwerpwetgeving, die onder meer regels betreffende sleutelkwesties, zoals toegankelijkheid en terugbetaling, bevat.

Wit-Rusland: Europarlementariërs bespreken mogelijke EU-sancties

Het Parlement debatteert over de situatie in Wit-Rusland na de frauduleuze verkiezingen in december. Die werden gevolgd door de opsluiting van oppositieleiders en de repressie van de demonstranten door de politie. De Europarlementsleden stemmen over een resolutie over mogelijke EU-sancties die zouden moeten worden opgelegd aan de Wit-Russische president Alexander LUKASHENKO en aan andere leden van zijn regering. Onder de mogelijke sancties vallen een visumverbod en de bevriezing van activa.

Nieuw juridisch kader voor betrekkingen met Servië

Dinsdag debatteren de Europarlementariërs over een nieuw juridisch kader voor de betrekkingen tussen de EU en Servië. Daarna stemmen ze of ze al dan niet hun goedkeuring aan een stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) met dat land verlenen. Om in werking te treden, moet de SAO door het Europees Parlement en door alle lidstaten worden goedgekeurd.

Adoptie in de EU: belangen van kinderen beschermen en de rechten van ouders verdedigen

Het recht van ouders om een kind uit een ander Europees land te adopteren moet worden verdedigd, terwijl de kinderen die door Europese burgers geadopteerd worden, beschermd moeten worden. Daarom willen Europarlementsleden de Commissie maandag naar maatregelen vragen, om het recht op internationale adoptie binnen de EU te waarborgen. Zo zou voorkomen moeten worden dat in de steek gelaten kinderen noodgedwongen in weeshuizen leven. Woensdag stemmen de leden over een resolutie over dit onderwerp.

Litouwen: wetsontwerp geeft aanleiding tot bezorgdheid over de rechten van homoseksuelen

Europarlementariërs zullen de Commissie vragen stellen over haar intentie om op te treden tegen een wetsontwerp in Litouwen. Volgens hen zou het wetsontwerp "een ernstige beperking inhouden van de vrijheid van meningsuiting, zoals het in het openbaar steunen van of campagne voeren voor gelijke rechten van LGBT's (lesbiennes, homo's, bi- en transseksuelen) of tegen discriminatie op grond van geslacht of seksuele geaardheid".

Haïti: een jaar na de aardbeving

Dinsdagavond maken de Europarlementariërs de balans op van de EU-inspanningen, uitgevoerd in 2010, voor de wederopbouw in Haïti. Het is een land dat naast de verschrikkelijke gevolgen van de aardbeving op 12 januari 2010 ook nog te kampen heeft gehad met andere ernstige problemen zoals de orkaan Tomas, de cholera-epidemie, de spanningen rond de presidentsverkiezingen en met fragiele staatsinstellingen.

Debat over dioxinebesmetting van veevoer

Naar aanleiding van het met dioxine besmette veevoer, dat onlangs in Duitsland werd aangetroffen, maar ook voor o.a. Nederland gevolgen had, vindt maandag een debat plaats met de Europese Commissie. De afgelopen weken werden in eieren, gevogelte en varkensvlees hogere dioxinewaarden waargenomen, dan de EU-wetgeving toestaat.

Kosten en uitvoering van asielregelgeving in EU-lidstaten

De EU ontvangt onvoldoende concrete informatie van haar lidstaten over de financiële kosten (tolken, rechtsbijstand) die worden gemaakt voor onderzoek naar aanvragen van asielzoekers. De Europarlementsleden zullen de Raad vragen informatie te geven over de gemaakte kosten in de EU-lidstaten en de Commissie oproepen een vergelijkend onderzoek naar de kosten uit te voeren. Daarnaast zullen zij de Raad ook naar de stand van zaken vragen betreffende de herschikking van de richtlijn asielprocedures.

Europarlementariërs eisen acties tegen Alzheimer

Alzheimer en andere vormen van dementie zijn in Europa in opmars. De ziekte maakt onder vrouwen twee keer zo veel slachtoffers als onder mannen. Op woensdag stemmen de Parlementsleden over een niet-wetgevend verslag, waarin de EU wordt opgeroepen om beter te samenwerken en meer steun uit te trekken ter verbetering van de preventie, diagnose, behandeling en zorg.

Illegale houtkap: verbeterde traceerbaarheid van hout uit Congo en Kameroen

Europarlementsleden beslissen of ze het groene licht geven aan de Europese Commissie om vrijwillige partnerschapsovereenkomsten met Congo en Kameroen af te sluiten, in een poging de handel in illegaal gekapt hout en houtproducten tegen te gaan. Het illegaal kappen van hout is naar het schijnt de grootste oorzaak van wereldwijde ontbossing.

Terugblik op het mededingingsbeleid en suggesties voor de toekomst

Op donderdag debatteren en stemmen de Europarlementsleden over het niet-wetgevend verslag van Derk Jan EPPINK (ECR, BE) over de activiteiten van de Commissie op het gebied van het mededelingsbeleid in 2009. De tekst verzoekt de Commissie gedetailleerd verslag uit te brengen over het effect dat de staatshulp gedurende de financiële crisis op de economie heeft gehad. Ook wordt de Commissie gevraagd, wat de impact van staatshulp is geweest voor de totstandkoming van een groen economisch herstel.