Verlies niet gerealiseerde corporatieprojecten: €153 miljoen

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op zondag 2 januari 2011, 12:01.

De woningcorporaties hebben in 2009 ruim €153 miljoen verlies geleden op niet gerealiseerde projecten. Dat blijkt uit het sectorbeeld realisaties 2009 van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. 2009 was het eerste jaar waarin dit gegeven werd geinventariseerd.

Op 2,3 miljoen huurwoningen komt dat neer op een verlies van €65 per huurder. Bij een gemiddelde huuropbrengst van €4930 in 2009 is dus ruim 1,3% besteed aan projectontwikkeling die tot niets geleid heeft. Ik vind dat veel, voldoende om daar komende jaren extra kritisch naar te kijken.

Natuurlijk was 2009 een bijzonder jaar, omdat toen de economische crisis piekte. Het is mogelijk dat sommige projecten in de nabije toekomst alsnog doorgaan. Maar het lijkt me helemaal geen onhaalbare doelstelling om het bedrag in drie jaar tijd te halveren. De algemene bedrijfskosten van woningcorporaties stegen de afgelopen jaren ook tot angstwekkende hoogte. Toen we daar in de Kamer critische vragen over gingen stellen bleek het -na een ontkenningsfase- wel degelijk mogelijk om deze omlaag te brengen. Dat moet moet met de verliezen op niet gerealiseerde projecten ook kunnen.