Vragen aan minister Donner over samenwonen in Amsterdam

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 19 oktober 2010.

Vandaag publiceerde de Telegraaf het volgende artikel. Klik hier voor het artikel.

Naar aanleiding van dit artikel heb ik de volgende vragen gesteld aan Minister Donner van Binnenlandse Zaken.

  • Heeft de minister het artikel in de Telegraaf gelezen over ‘Zonder relatie geen woning’ van 19 oktober 2010?
  • Kent de minister het voorgenomen beleid van de gemeente Amsterdam, inhoudende, dat een samenlevingsverband tussen meerdere personen tussen wie geen familierechtelijke relatie bestaat niet mag? Zo nee, is de minister bereid hier kennis van te nemen en de tweede kamer hierover te informeren?
  • Is de minister met de VVD fractie van mening dat een dergelijk gevoerd beleid, ingrijpt in de privacy van mensen en op gespannen voet staat, of zelfs in strijd is met artikel 6, lid 1, van de Grondwet: ‘’Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’’, en artikel 10, lid 1, ‘’Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer’’? Zo nee, waarom niet?
  • Is de minister met de VVD fractie van mening dat het voor studenten of anderszins mensen met een laag inkomen - indien de gemeente Amsterdam dit voorgenomen beleid zou gaan uitvoeren - individuele woonruimte onbetaalbaar is, en het juist goed is of bevorderd zou moeten worden dat mensen in gezamenlijkheid een woning betrekken? Zo nee, waarom niet?
  • Is de minister bereid, ingeval van een bevestigend antwoord op de vorige vraag, te zoeken naar wegen om de gemeente Amsterdam tot de orde te roepen? Zo nee, waarom niet?