Woningcorporaties en staatssteun

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 2 november 2010.

Op 28 oktober jl. heeft de Tweede Kamercommissie met minister Donner gesproken over de staatssteunregeling aan woningcorporaties. De Europese Commissie heeft in het kader van eerlijke mededinging besloten dat het Rijk niet meer garant mag staan voor het ontwikkelen van woningen door corporaties aan huishoudens boven de inkomensgrens van € 33.000,-. Dit valt onder staatssteun. Immers, commerciële partijen vallen niet onder deze bescherming van het Rijk. En u en ik, bij wijze van, ook niet als wij een woning bouwen.

Zelfde voorwaarden

Ik ben voor een levelplayingfield van corporaties en andere ontwikkelaars en investeerders in woningen. Het kan niet zo zijn dat het Rijk de woningcorporaties op deze manier bevoordeeld ten opzichte van commerciële partijen. Dan zouden commerciële partijen ook dit zelfde voordeel moeten kunnen genieten.

Uiteraard is het grootste deel van de corporatiewereld het hier niet mee eens. Zou ik ook niet zijn. Ze moeten nu tegen de zelfde voorwaarden ontwikkelen als andere ontwikkelaars en dat is duurder.

Uitvoering en uitwerking

Opmerkelijk is vervolgens het veel gehoorde argument dat mensen met een inkomen vanaf € 33.000,- geen woning meer kunnen kopen in bijvoorbeeld Amsterdam. Deze groep heeft namelijk al veel langer een probleem om een betaalbare woning te vinden. Dat komt niet door deze regeling. Dit heeft onder andere te maken met de hoge grondprijzen die gemeenten hanteren. Het gaat hierbij alleen om nieuwbouwwoningen, en niet om de toewijzing van bestaande woningen.

Gelukkig heeft een motie om de datum van 1 januari 2011 verder uit te stellen het niet gehaald. Nederland had in ieder geval van derde partijen een proces aangespannen gekregen bij het Europese Hof vanwege het niet uitvoeren van Europese regelgeving. Liever praat ik verder over de uitvoering en uitwerking van de Europese beschikking. Bijvoorbeeld over de landelijke spreiding van de 10% woningen die corporaties wél aan mensen met een inkomen van boven de € 33.000,- mogen toewijzen.