D66 knokt voor huurders en tegen files - Hoofdinhoud
Op 30 november behandelde de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Op 1 december kwam Volkshuisvesting (Binnenlandse Zaken) aan bod.
Op basis van de inbreng van D66 heeft het kabinet een aantal belangrijke toezeggingen gedaan. Voor huurders, studenten en forensen. En tegen de stilstand op de weg en de woningmarkt.
In reactie op de filebrief van D66 zei minister Schulz van Haegen van Infrastructuur toe om voorjaar 2011 met een stevige file-aanpak te komen. Deze gaat verder dan asfalt alleen. Ook verder en vaker veiliger OV, thuiswerken en slim geplande wegwerkzaamheden zijn hier onderdeel van.
Tevens heeft D66 twee moties ingediend. Om de al geresveerde tien miljoen voor het stimuleren van thuiswerken te gaan benutten. En om de maatschappelijke waarde van onrendabele OV-lijnen en stations in dunbevolkte grensgebieden te berekenen.
Ook minister Donner van Binnenlandse Zaken en Volkshuisvesting kwam de Tweede Kamer op verzoek van D66 een eind tegemoet.
Zo zegde hij toe het idee van een kooprecht voor huurders te onderzoeken in goed overleg met de woningcorporaties. Dit om juridisch getouwtrek over dit goede idee te voorkomen. Als vooral scheefwoners (sociale huurders met een hoog inkomen) hun corporatiehuis kopen, ontstaat er investeringsruimte om de wachtlijsten korter te maken.
Om het tekort aan studentenkamers tegen te gaan, gaat de minister op verzoek van D66 de knelpunten van het huidige woningwaardering-systeem (puntensysteem) onderzoeken. Dit zodat nieuwbouw makkelijker tot stand komt. Tevens gaat hij in 2011 de leegstandmaatregelen uit de kraak- en leegstandwet evalueren. als het niet werkt, dan denken GroenLinks en D66 aan een leegstandheffing.
Ter verdere aanmoediging van het beleid diende D66 met GroenLinks een motie in om de mogelijkheden van het benutten van bestaande bouw (lege kantoorgebouwen, uitgestelde slooppanden) nog beter te benutten.
En tot slot een motie ter ontwikkeling van de voorzieningenmeetlat. In sommige delen van Nederland staan voorzieningen onder druk (in krimpgebieden en krachtwijken is verschraling van functies). Maar in en rondom de Randstad is juist overcapaciteit. Dit omdat elke gemeente zijn eigen bedrijventerrein of kantorenlocatie ontwikkelt. Provincies moeten hierop gaan toezien maar hebben geen goed instrument om te toetsen. D66 wil daarom dat het Rijk een toetskader ontwikkelt.
Overigens kwamen ook andere partijen, van SP tot VVD met voorstellen om problemen op de woningmarkt te lossen. Maar wat de oppositie ook aandroeg, tot een verantwoorde hervorming van de
schuldstimulerende koopsubsidie (het H-woord) kwam het helaas (nog) niet.
Lees hier de volledige spreektekst van Kees Verhoeven