COM(2007)401 - Marktevaluaties uit hoofde van het regelgevingskader van de EU (tweede verslag) - Consolidatie van de interne markt voor elektronische communicatie
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de Parlementaire Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's over marktevaluaties uit hoofde van het regelgevingskader van de EU (tweede verslag) - Consolidatie van de interne markt voor elektronische communicatieofficiële Engelstalige titel
Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions on market reviews under the EU Regulatory Framework (2nd Report) Consolidating the internal market for electronic communicationsRechtsinstrument | Mededeling |
---|---|
COM-nummer57 | COM(2007)401 ![]() ![]() |
Extra COM-nummers | SEC(2007)962 |
Celex-nummer60 | 52007DC0401 |
Document | 11-07-2007 |
---|---|
Online publicatie | 11-07-2007 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de stand van zaken van het dossier, de samenvatting van de European Parliament Legislative Observatory, de juridische context, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken Europese organisaties (denk aan directoraten-generaal van de Europese Commissie, EP-commissies en Raadsformaties) en personen (denk aan eurocommissarissen en Europarlementariërs) en tot slot documenten van het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.
- 1.i2010 - Jaarverslag over de informatiemaatschappij 2007, COM(2007) 146 def. van 30.3.2007.
- 2.De Europese elektronische-communicatieregelgeving en -markten in 2006 (Twaalfde verslag), COM(2007) 155 van 29.3.2007.
- 4.Aanbeveling 2003/311/EG van de Commissie van 11 februari 2003 betreffende relevante producten- en dienstenmarkten in de elektronische-communicatiesector die overeenkomstig Richtlijn 2002/21/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten aan regelgeving ex ante kunnen worden onderworpen ("Aanbeveling over relevante markten"), Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 114 van 8-5-2003, pagina 45
.
- 5.Op de markten voor vaste telefonie en breedband zijn veel exploitanten in verschillende lidstaten en zelfs in de hele EU actief. Ook op de mobiele markten zijn er enkele bedrijven die in verschillende lidstaten opereren, terwijl er één exploitant is die in meer dan de helft van de EU25 actief is. Op de satellietomroepmarkten bieden exploitanten al grensoverschrijdende diensten aan. Zie de studie: 'Preparing the Next Steps in Regulation of Electronic Communications - A contribution to the review of the electronic communications regulatory framework' van juli 2006 (de "Hogan
- 6.Zie de Hogan
- 7.De sector elektronische communicatie is goed voor ongeveer 44,5% van de hele ICT-sector, die volgens het twaalfde uitvoeringsverslag van de Commissie in 2006 op 649 miljard euro werd geraamd.
- 8.Zie met name de mededeling over de herziening van het regelgevingskader van de EU voor elektronische communicatie, COM(2006) 334 def. van 28.6.2006.
- 9.Zie de studie van London Economics en PricewaterhouseCoopers: 'An assessment of the regulatory framework for electronic communications: growth and investment in the EU e-Communications sector' van juli 2006 (de 'LE PWC Study').
- 10.Zie de mededeling over marktevaluaties uit hoofde van het regelgevingskader van de EU, COM(2006) 28 def. van 7.2.2006.
- 11.De Commissie heeft Duitsland een schriftelijke aanmaning gestuurd vanwege wijzigingen in de Duitse telecommunicatiewetgeving waardoor netwerken voor snelle internettoegang (VDSL) de facto van concurrentie zouden worden gevrijwaard; zie persmededeling IP/07/237 van 26.2.2007.
- 12.Huurlijnen met andere interfaces (zoals Ethernet) moeten in de markten voor wholesale-huurlijnen worden opgenomen als uit een beoordeling aan de hand van de beginselen van het mededingingsrecht blijkt dat wholesale-huurlijnen met andere interfaces te vervangen zijn door wholesale-huurlijnen met traditionele interfaces, met name als de functies en het prijsniveau vergelijkbaar zijn.
- 13.Richtsnoeren van de Commissie voor de marktanalyse en de beoordeling van aanmerkelijke marktmacht in het bestek van het gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten (de 'AMM-richtsnoeren'), Publicatieblad van de Europese Unie C-reeks nr. 165 van 11-7-2002, pagina 6
.
- 14.De Commissie heeft gewezen op het gebrek aan kostenoriëntatie en de ontbrekende gescheiden boekhouding in Duitsland en de ontbrekende informatie over de methoden voor kostenberekening in Slowakije.
- 15.Zo heeft de Commissie opmerkingen gemaakt over de wholesale-lijnverhuur in Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en Polen verzocht zijn verplichting inzake wholesale-lijnverhuur te specificeren.
- 16.De Commissie heeft met name opmerkingen gemaakt over de noodzaak om wholesale-correcties in Hongarije, Frankrijk, Slovenië en Spanje te overwegen en over de handhaving van deze correcties in Frankrijk.
- 17.De Duitse NRI heeft de kennisgeving van de definitieve corrigerende maatregelen bijvoorbeeld pas meer dan één jaar na de kennisgeving van de marktanalyse ingediend.
- 18.Dit was het geval in Luxemburg, Tsjechië en Polen.
- 19.Met name in Tsjechië, Duitsland en Finland.
- 20.De Commissie heeft hier naar aanleiding van kennisgevingen van Duitsland en Luxemburg opmerkingen over gemaakt.
- 21.Dit was (gedeeltelijk) het geval in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Zweden en het VK.
- 22.Dit was het geval in Oostenrijk, België, Tsjechië, Finland, Hongarije, Letland, Nederland, Zweden en Slovenië.
- 23.In Cyprus en Slovenië bleek één exploitant AMM te hebben. In Ierland, Spanje en Malta bleek er sprake zijn van een collectieve machtspositie. In Ierland is de definitieve maatregel na nationale rechtszaken door de Ierse regelgever ingetrokken.
- 24.Wanneer de host-exploitant de levering zou staken, kan de dienstenaanbieder overschakelen op een andere wholesale-leverancier. Anderzijds kan de host-exploitant, als de dienstenaanbieder zich uit de retailmarkt terugtrekt, wellicht niet een voldoende deel van de retailklanten van de dienstenaanbieder aan zich binden om zijn gederfde wholesale-inkomsten te compenseren.
- 26.Zie de overwegingen 5 en 6 en artikel 4 van Richtlijn 2002/19/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake de toegang tot en interconnectie van elektronische-communicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten ( de 'toegangsrichtlijn'), Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 108 van 24-4-2002, pagina 7
.
- 27.In zaak NL/2003/17 heeft het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken kennisgeving gedaan van een besluit waarin een algemene verplichting was opgenomen om voor alle publiek beschikbare telefoondiensten in Nederland eind-tot-eind connectiviteit te waarborgen. In zaak UK/2003/19 heeft de Britse NRI kennisgeving gedaan van een verplichting voor de enige aanbieder van toegangscontrolediensten voor digitale tv (Sky Subscriber Services Limited) om op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden toegang tot deze diensten te geven. De Poolse NRI heeft een non-discriminatie- en transparantieverplichting opgelegd aan de bestaande exploitant, met name om te voorkomen dat deze zich bemoeit met de kwaliteit van de IP-transmissie tussen zijn klanten en andere elektronische-communicatie-exploitanten (zie zaak PL/2006/0382). In zaak UK/2006/0454 heeft de Britse NRI voorgesteld aan BT een toegang-gerelateerde verplichting op te leggen, die inhoudt dat BT verplicht is van elke exploitant van een publiek elektronische-communicatienetwerk wholesale smalband-gespreksafwikkelingsdiensten te kopen.
- 28.Zie met name de mededeling van de Commissie: 'Betere regelgeving met het oog op economische groei en meer banen in de Europese Unie', COM(2005) 97 def. van 16.3.2005.
- 29.i2010 - Jaarverslag over de informatiemaatschappij 2007, COM(2007) 146 def. van 30.3.2007.
- 30.De Europese elektronische-communicatieregelgeving en -markten in 2006 (Twaalfde verslag), COM(2007) 155 van 29.3.2007.
- 32.Aanbeveling 2003/311/EG van de Commissie van 11 februari 2003 betreffende relevante producten- en dienstenmarkten in de elektronische-communicatiesector die overeenkomstig Richtlijn 2002/21/EG van het Europees Parlement en de Raad inzake een gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische-communicatienetwerken en -diensten aan regelgeving ex ante kunnen worden onderworpen ("Aanbeveling over relevante markten"), Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 114 van 8-5-2003, pagina 45
.
- 33.Op de markten voor vaste telefonie en breedband zijn veel exploitanten in verschillende lidstaten en zelfs in de hele EU actief. Ook op de mobiele markten zijn er enkele bedrijven die in verschillende lidstaten opereren, terwijl er één exploitant is die in meer dan de helft van de EU25 actief is. Op de satellietomroepmarkten bieden exploitanten al grensoverschrijdende diensten aan. Zie de studie: 'Preparing the Next Steps in Regulation of Electronic Communications - A contribution to the review of the electronic communications regulatory framework' van juli 2006 (de "Hogan
- 34.Zie de Hogan
- 35.De sector elektronische communicatie is goed voor ongeveer 44,5% van de hele ICT-sector, die volgens het twaalfde uitvoeringsverslag van de Commissie in 2006 op 649 miljard euro werd geraamd.
- 36.Zie met name de mededeling over de herziening van het regelgevingskader van de EU voor elektronische communicatie, COM(2006) 334 def. van 28.6.2006.
- 37.Zie de studie van London Economics en PricewaterhouseCoopers: 'An assessment of the regulatory framework for electronic communications: growth and investment in the EU e-Communications sector' van juli 2006 (de 'LE PWC Study').
- 38.Zie de mededeling over marktevaluaties uit hoofde van het regelgevingskader van de EU, COM(2006) 28 def. van 7.2.2006.
- 39.De Commissie heeft Duitsland een schriftelijke aanmaning gestuurd vanwege wijzigingen in de Duitse telecommunicatiewetgeving waardoor netwerken voor snelle internettoegang (VDSL) de facto van concurrentie zouden worden gevrijwaard; zie persmededeling IP/07/237 van 26.2.2007.
- 40.Huurlijnen met andere interfaces (zoals Ethernet) moeten in de markten voor wholesale-huurlijnen worden opgenomen als uit een beoordeling aan de hand van de beginselen van het mededingingsrecht blijkt dat wholesale-huurlijnen met andere interfaces te vervangen zijn door wholesale-huurlijnen met traditionele interfaces, met name als de functies en het prijsniveau vergelijkbaar zijn.
- 41.Richtsnoeren van de Commissie voor de marktanalyse en de beoordeling van aanmerkelijke marktmacht in het bestek van het gemeenschappelijk regelgevingskader voor elektronische communicatienetwerken en -diensten (de 'AMM-richtsnoeren'), Publicatieblad van de Europese Unie C-reeks nr. 165 van 11-7-2002, pagina 6
.
- 42.De Commissie heeft gewezen op het gebrek aan kostenoriëntatie en de ontbrekende gescheiden boekhouding in Duitsland en de ontbrekende informatie over de methoden voor kostenberekening in Slowakije.
- 43.Zo heeft de Commissie opmerkingen gemaakt over de wholesale-lijnverhuur in Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en Polen verzocht zijn verplichting inzake wholesale-lijnverhuur te specificeren.
- 44.De Commissie heeft met name opmerkingen gemaakt over de noodzaak om wholesale-correcties in Hongarije, Frankrijk, Slovenië en Spanje te overwegen en over de handhaving van deze correcties in Frankrijk.
- 45.De Duitse NRI heeft de kennisgeving van de definitieve corrigerende maatregelen bijvoorbeeld pas meer dan één jaar na de kennisgeving van de marktanalyse ingediend.
- 46.Dit was het geval in Luxemburg, Tsjechië en Polen.
- 47.Met name in Tsjechië, Duitsland en Finland.
- 48.De Commissie heeft hier naar aanleiding van kennisgevingen van Duitsland en Luxemburg opmerkingen over gemaakt.
- 49.Dit was (gedeeltelijk) het geval in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Zweden en het VK.
- 50.Dit was het geval in Oostenrijk, België, Tsjechië, Finland, Hongarije, Letland, Nederland, Zweden en Slovenië.
- 51.In Cyprus en Slovenië bleek één exploitant AMM te hebben. In Ierland, Spanje en Malta bleek er sprake zijn van een collectieve machtspositie. In Ierland is de definitieve maatregel na nationale rechtszaken door de Ierse regelgever ingetrokken.
- 52.Wanneer de host-exploitant de levering zou staken, kan de dienstenaanbieder overschakelen op een andere wholesale-leverancier. Anderzijds kan de host-exploitant, als de dienstenaanbieder zich uit de retailmarkt terugtrekt, wellicht niet een voldoende deel van de retailklanten van de dienstenaanbieder aan zich binden om zijn gederfde wholesale-inkomsten te compenseren.
- 54.Zie de overwegingen 5 en 6 en artikel 4 van Richtlijn 2002/19/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake de toegang tot en interconnectie van elektronische-communicatienetwerken en bijbehorende faciliteiten ( de 'toegangsrichtlijn'), Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 108 van 24-4-2002, pagina 7
.
- 55.In zaak NL/2003/17 heeft het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken kennisgeving gedaan van een besluit waarin een algemene verplichting was opgenomen om voor alle publiek beschikbare telefoondiensten in Nederland eind-tot-eind connectiviteit te waarborgen. In zaak UK/2003/19 heeft de Britse NRI kennisgeving gedaan van een verplichting voor de enige aanbieder van toegangscontrolediensten voor digitale tv (Sky Subscriber Services Limited) om op eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden toegang tot deze diensten te geven. De Poolse NRI heeft een non-discriminatie- en transparantieverplichting opgelegd aan de bestaande exploitant, met name om te voorkomen dat deze zich bemoeit met de kwaliteit van de IP-transmissie tussen zijn klanten en andere elektronische-communicatie-exploitanten (zie zaak PL/2006/0382). In zaak UK/2006/0454 heeft de Britse NRI voorgesteld aan BT een toegang-gerelateerde verplichting op te leggen, die inhoudt dat BT verplicht is van elke exploitant van een publiek elektronische-communicatienetwerk wholesale smalband-gespreksafwikkelingsdiensten te kopen.
- 56.Zie met name de mededeling van de Commissie: 'Betere regelgeving met het oog op economische groei en meer banen in de Europese Unie', COM(2005) 97 def. van
- 57.De Europese Commissie kent nummers toe aan officiële documenten van de Europese Unie. De Commissie maakt onderscheid in een aantal typen documenten door middel van het toekennen van verschillende nummerseries. Het onderscheid is gebaseerd op het soort document en/of de instelling van de Unie van wie het document afkomstig is.
- 58.De Raad van de Europese Unie kent aan wetgevingsdossiers een uniek toe. Dit nummer bestaat uit een vijfcijferig volgnummer gevolgd door een schuine streep met de laatste twee cijfers van het jaartal, bijvoorbeeld 12345/00 - een document met nummer 12345 uit het jaar 2000.
- 59.Het interinstitutionele nummer is een nummerreeks die binnen de Europese Unie toegekend wordt aan voorstellen voor regelgeving van de Europese Commissie.
Binnen de Europese Unie worden nog een aantal andere nummerseries gebruikt. Iedere instelling heeft één of meerdere sets documenten met ieder een eigen nummering. Die reeksen komen niet overeen met elkaar of het interinstitutioneel nummer.
- 60.Deze databank van de Europese Unie biedt de mogelijkheid de actuele werkzaamheden (workflow) van de Europese instellingen (Europees Parlement, Raad, ESC, Comité van de Regio's, Europese Centrale Bank, Hof van Justitie enz.) te volgen. EURlex volgt alle voorstellen (zoals wetgevende en begrotingsdossiers) en mededelingen van de Commissie, vanaf het moment dat ze aan de Raad of het Europees Parlement worden voorgelegd.
- 61.Als dag van bekendmaking van een Europees besluit geldt de dag waarop het besluit in het Publicatieblad wordt bekendgemaakt, en daardoor in alle officiële talen van de Europese Unie bij het Publicatiebureau beschikbaar is.