Lokaal maakt het verschil - Hoofdinhoud
Foto Flickr/ Internethdcmedia
Afgelopen woensdag was ik natuurlijk te gast bij een van onze afdelingen in de herindelingsgemeenten. Het was moeilijk kiezen, want overal is hard gewerkt door onze lokale campagneteams. Ik had iedereen wel even persoonlijk de hand willen drukken, een schouderklopje of een zoen willen geven. Al die mensen die op zaterdag weer op de markt stonden, op zaterdag langs de deuren gingen, of in alle vroegte in debat met andere politici gingen op de lokale radio. Het is hard werken voor mensen die dit naast een baan, een gezin of een druk sociaal leven doen.
We kozen voor Súdwest Fryslân, voorheen Sneek, Bolsward, Nijefurd, Wûnseradiel en Wymbritseradiel. Nu de meest uitgestrekte gemeente van Nederland. Ook daar is hard gewerkt door de lokale afdeling, en zoals op veel plaatsen bij deze uitslag, was er geen reden tot grote victorie, maar boekten we wel een gedegen resultaat. Wel iets verloren, maar nog steeds de tweede partij - en de grootste linkse, progressieve partij. Een trend die ik op veel plaatsen terugzag. Het verlies van elke lokale zetel doet pijn, maar iedereen realiseerde zich dat de fenomenale uitslag van 2006 niet te evenaren was.
We leden op één plek een heel groot verlies. Een negatieve uitzondering dus. In de Stichtse Vecht. Onderdeel hiervan is de voormalige gemeente Maarssen. De afgelopen twee weken was Maarssen alleen maar negatief in het nieuws. Op dinsdag kopte de Volkskrant zelfs 'Maarssen struikelt naar stembus.' U moet het maar even teruglezen, want ik kreeg er het schaamrood van op de kaken. Ik ben van nature een optimistisch mens, maar hier kon en wilde ik echt niets positiefs in zien. Politiek gaat voor mij over bevlogenheid, over kansen voor iedereen. Over goed onderwijs en veilige en schone straten. Natuurlijk zijn er regelmatig politieke meningsverschillen binnen en tussen partijen. Ook op lokaal niveau. Dat hoort ook zo: het is geen koekoek eenzang en er moet op het scherpst van de snede gedebatteerd worden in de gemeenteraad en in het College van Burgemeester en wethouders. Maar wat er in Maarssen gebeurde, ging helemaal niet meer over de inhoud. De kiezers daar hebben dat, hoe pijnlijk het ook is, terecht afgestraft. De kiezer is aan zet geweest en heeft de lokale politici die het goed doen beloond, en degenen die het slecht doen dat laten weten.