Akkoord Lidstaten en Europees Parlement over hergebruik electronica

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 24 november 2010, 3:33.

Het CDA in het Europees Parlement is tevreden met het bereikte akkoord over hergebruik van onderdelen van electronica die gevaarlijke stoffen bevatten. Gezamenlijke inspanningen van de CDA Europarlementsleden Esther de Lange en Ria Oomen-Ruijten hebben ervoor gezorgd dat het voorstel van de Europese Commissie zo is aangepast dat hergebruik van onderdelen van bepaalde elektrische apparatuur onder strikte kwaliteits- en milieuvoorwaarden mogelijk wordt. Het initiatief is ondersteund door alle Nederlanders en alle fracties in het EP. Alleen de leden van de PVV hebben geweigerd mee te doen.

Ria Oomen-Ruijten: Het verbod tot hergebruik zoals dat in eerste instantie was opgenomen in de richtlijn zou Océ en andere producenten van print- en kopieerapparatuur enorm op kosten jagen, de meerkosten alleen al voor Océ zijn geschat op tientallen miljoenen. De bedrijven die in gesloten systemen in de zakelijke markt machines terugnemen en ervoor zorgen dat schadelijke onderdelen niet in het milieu terechtkomen, zouden gedwongen worden tot vernietiging en vervanginging van deze onderdelen. De uitzondering geldt voor apparaten die voor 2006 in de handel zijn gebracht."

"De Europese Commissie was niet consequent. Enerzijds wordt er altijd gepleit voor meer hergebruik, terwijl nu werd voorgesteld om het hergebruik te verbieden. Het gezond verstand heeft het gelukkig gewonnen. Dergelijke onderdelen, mogen nu na strenge kwaliteits- en milieucontroles, nu wel hergebruikt worden. Dit levert ook een forse besparing op voor het milieu en zorgt ook voor het behoud van de reeds gangbare praktijk in Nederland bij verschillende bedrijven." aldus milieuwoordvoerder Esther de Lange.