Ria Oomen-Ruijten: "Nederlandse pensioenen niet in het geding door Europese regelgeving"

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op maandag 8 november 2010, 4:03.

Naar aanleiding van een groenboek uitgebracht door de Europese Commissie over de houdbaarheid en veiligheid van pensioensystemen is in Nederland het debat losgebarsten dat dit voor onze pensioenen negatief zou uitpakken. CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten behandelt dit rapport voor het Europees Parlement: "De inhoud van een petitie die door collega´s in het Europees Parlement is ingezet over ´bemoeienis´ van Europa is bangmakerij. Er zijn helemaal geen minimale pensioeneisen geformuleerd. Het is klinkklare nonsens! Juist voor het behoud van ons Nederlandse pensioensysteem moeten we andere lidstaten aanzetten tot opbouwen van pensioenen die niet uit de lopende begroting worden gefinancierd. "

"De vergrijzing heeft in veel lidstaten een grote impact omdat er niet gespaard is zoals in Nederland. Dit kan leiden tot immense uitgaven die consequenties kunnen hebben voor het groei-en stabiliteitspact en dus voor de stabiliteit van de Euro. Net omdat ik het Nederlandse pensioen wil behouden is er toezicht nodig op pensioensystemen en moeten andere lidstaten aangezet worden om spoorslags nieuwe houdbare systemen op te zetten. Omdat ik geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de pensioenproblemen in Frankrijk of Griekenland moeten deze landen met initiatieven komen die de eigen financierbaarheid verbeteren."

Er is nu al wetgeving voor toezicht op pensioenfondsen maar die wetgeving pakt nu bijna alleen de fondsen in Nederland aan. Oomen vindt dat ook voor pensioenregelingen in andere lidstaten beter toezicht nodig is.

Ria Oomen-Ruijten onderstreept dat pensioenstelsels de verantwoordelijkheid zijn van de lidstaten: "Lidstaten worden de komende jaren geconfronteerd met enorme uitdagingen om ervoor te zorgen dat pensioenen voldoen aan de terechte verwachtingen die burgers hebben. Daarom wil de EU nagaan hoe zij de lidstaten kunnen ondersteunen om ervoor te zorgen dat pensioenen houdbaar, veilig en adequaat blijven, niet meer en niet minder."

In haar rapport, dat deze week uitkomt, bevestigt Ria Oomen-Ruijten dat lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor de vaststelling van een adequate pensioenvoorziening. De impact van de pensioenuitgaven op de openbare financiën in de ene lidstaat kan gevolgen hebben voor andere lidstaten, daarom worden lidstaten opgeroepen hun pensioensystemen op orde te brengen. Een solide euro, met lage inflatie is van het allergrootste belang voor de kleine spaarder en mensen met een klein pensioen. Op de huidige arbeidsmarkt is het ook nodig dat mensen gemakkelijk en zonder financiële hindernissen van baan kunnen veranderen: "Ik ben voorstander van de meeneembaarheid van het pensioen; het zou een recht moeten zijn op dezelfde manier als wij dat in Nederland nu al hebben. Lidstaten kunnen ook veel van elkaar leren, bijvoorbeeld op terrein van transparante informatievoorziening aan de burgers over hun pensioen, waarbij ook inzicht in een buitenlands opgebouwd pensioen, dat nu nog ontbreekt, meegenomen moet worden."