Meer hervormingen in Balkanlanden nodig voor EU-lidmaatschap - Hoofdinhoud
De landen in Balkan moeten het tempo van hun politieke en economische hervormingen opvoeren om dichter bij het lidmaatschap van de Europese Unie te komen. Dat concludeert GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen uit de voortgangsrapporten die de Europese Commissie dinsdag heeft gepubliceerd. Ook Kroatië, dat binnenkort wil toetreden, is er nog niet klaar voor. Maar ook de Europese Unie zelf moet meer doen om impasses te doorbreken, stelt Cornelissen.
De toetredingskandidaten zetten stappen in de goede richting. Zo voldoen alle landen, behalve Kosovo, inmiddels aan de voorwaarden voor visumvrij reizen. Montenegro mag starten met toetredingsonderhandelingen. Albanië ook, als het parlement in Tirana weer functioneert. “Die laatste voorwaarde is een slim besluit dat de bal volledig bij het Albanese kamp legt”, vindt Cornelissen.
Zelfde obstakels als vorig jaar
Tegelijk tonen de rapporten van de Europese Commissie veelal dezelfde obstakels als die van vorig jaar. Met name in Bosnië, Albanië en Servië moeten politici in beweging komen en zich over hun onderlinge geschillen heen zetten. Zeker in Bosnië lukt dat niet zonder leiderschap vanuit de Europese Unie. “Ik verwacht van Catherine Ashton, de buitenlandcoördinator van de EU, dat zij een proces uitstippelt om tot een werkbare grondwet voor Bosnië te komen, die de eenheid en bestuurbaarheid van het land beter waarborgt dan de Dayton-akkoorden. De EU heeft daartoe zowel stimulerende als bestraffende maatregelen tot haar beschikking.”
EU ook zelf verantwoordelijk
In Macedonië en Kosovo draagt de Europese Unie zelf verantwoordelijkheid voor de obstakels in het toetredingsproces. Het wordt tijd dat Griekenland zijn veto tegen toetredingsonderhandelingen met Macedonië - vanwege de kinderachtige ruzie over de naam van dat land - laat varen. Het wordt ook tijd dat alle EU-landen de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen, aldus Cornelissen.
Kroatië dichtst bij lidmaatschap
Kroatië is het verst gevorderd op het pad naar de Europese Unie. Maar tegelijk bestaat er nog veel corruptie in het land. “De regering in Zagreb moet eerst bewijzen dat haar offensief tegen corruptie resultaten oplevert”, onderstreept Cornelissen. Daarnaast dient er nog veel te gebeuren bij de hervorming van het justitiële apparaat en de ambtenarij, de vervolging van oorlogsmisdadigers, de terugkeer van oorlogsvluchtelingen en de bescherming van minderheden. Tenslotte moeten de grensgeschillen met Bosnië, Montenegro en Servië worden opgelost, om te voorkomen dat Zagreb straks het EU-lidmaatschap misbruikt om deze buurlanden te chanteren.
“Het is dan ook terecht dat de Europese Commissie nog geen datum noemt voor de Kroatische toetreding tot de EU”, concludeert Cornelissen. “Brussel heeft geleerd van de fouten die zijn gemaakt bij de toetreding van Roemenië en Bulgarije.” Na de toetreding van beide landen in 2009, verdampte het beloofde snelle tempo van interne hervormingen in Roemenië en Bulgarije.