Flevodag: aandacht voor waterfootprint - Hoofdinhoud
Vandaag ben ik op uitnodiging van de provincie Flevoland gast op de jaarlijkse Flevodag. Met 6 andere Kamerleden en 2 Eerste Kamerleden, burgemeesters en gedeputeerden duiken we in de wereld van innovatie bij Wageningen UR. In het bijzonder de waterfootprint.
Die waterfootprint is een belangrijke opkomende discussie die vooral van belang is voor de hoeveelheid zoetwater die we met zijn allen verbruiken. Van veel voedingsmiddelen zijn berekeningen hoeveel water voor de productie nodig is. De uitdaging zit hier in dat gewerkt wordt aan een zo efficiënt mogelijk waterverbruik. Dat deel ik overigens: waterverspilling moet voorkomen worden. Maar een groeiende plant, of een dier hebben water nodig. Dat is vanaf de Schepping nog nooit anders geweest. En dan moet je oppassen dat je haast in verwijtende toon gaat spreken hoeveel een plant of dier wel niet nodig heeft in zijn hele leven aan water. Toch kun je je voorstellen dat er door slimme vermeerderingstechnieken plantentypen die met minder water toe kunnen gekruist wordt met familieleden die daar meer behoefte aan hebben. Dat kan dan inderdaad bijdragen aan een efficiëntere landbouw die met minder water toe kan.
In de presentatie komt een kreet naar voren die me bijzonder aanspreekt. Ga niet langer uit van wat er in de agribusiness technisch mogelijk is. Maar kijk naar de ecologische en sociologische infrastructuur en neem dat als uitgangspunt. Anders gezegd: je kan dus niet zo maar geslaagde teeltmethodes in Nederland overzetten en introduceren in andere landen/continenten waar de omstandigheden geheel anders zijn. Ik ben wel blij met deze, zoals Scholten van de Wageningen UR zelf aangaf, verandering in denken en uitgangspunten voor de ontwikkelingsagenda.
Daarna praten we uitgebreid over Q-koorts en de verspreiding, antibiotica gebruik en resistentie. Belangrijke onderwerpen op dit moment omdat veel mensen zich daar zorgen over maken. En terecht, zoals nog maar eens uitgelegd krijgen. Leuk om te zien zijn de foto's die men van de Q-koorts bacterie inmiddels heeft kunnen maken. Inmiddels krijgt men daar heel veel kennis over en probeert men een goede aanpak te ontwikkelen. Eerst gericht op de dieren, maar daarna gaat het over naar de mensen. Hoe dat nu in zijn werk gaat weet men niet goed, en dat wordt dus breed onderzocht. Alle schapen weg is naar de mening van de onderzoekers niet de oplossing.
En toen zijn we nog even wezen varen. Ondanks de windkracht 8, maar ja, daarom zijn we ook niet helemaal het Markermeer opgegaan. Tijdens de vaartocht hebben we nog een toelichting gekregen op het belang van de ecologische schaalsprong die Flevoland met het Markeermeer wil maken. Ik blijf er iedere keer weer van onder de indruk met welk een zorgvuldigheid men kijkt naar de totaal aanpak. En dat, naast een heleboel doelstellingen zoals toename van de recreatie en wonen voor Almere, vooral ook die ecologische ontwikkelingen vorm geeft.
Uitgewaaid en opgewekt wordt je van zo’n dagje in je thuisland…
ernst
Zie hier voor de foto's van deze Flevodag