Global conference on agriculture, food security and climate change in Den Haag. - Hoofdinhoud
De derde dag van de conferentie stond in het teken van ,kennisoverdracht, nieuwe inzichten met betrekking tot re- engineering van de landbouw en het landbouw beleid. Niet alleen in de ontwikkelingslanden maar ook de landbouw in de westerse wereld heeft de opdracht zich te hervormen tot een eco vriendelijke sector! In alle bijdrage stond de techniek voorop, die in dienst van de mensen moet leiden tot verbetering.
Interessant was de bijdrage van mr. Dennis Garity, director general World Agroforestry Centre.
Zijn bijdrage was een eye opener voor mij, vanwege de vooruitgang die geboekt werd door na herbeplanting van marginale gebieden direct het telen van gewassen onder die bomen te starten. En met een eclatant succes. Opbrengsten verdrievoudigen, het water wordt langer vastgehouden en de bomen leveren een enorme hoeveelheid organisch materiaal, mineralen en geven schaduw aan de gewassen. Triple Win!
Opmerkelijke resultaten, die reeds in Niger 5 miljoen ha hebben omgezet van onbewerkbaar land tot oogst gebieden!
Deze vormen van out of the box innovaties hebben we meer dan nodig. Immers de opbrengsten in Sub Sahara Afrika blijven achter, sterker nog ze lopen terug en de verwoestijning gaat in razend snel tempo door.
Dennis Garity deed een oproep voor een Ever Green Revolution for Afrika. What’s in the name, maar met hem ondersteun ik deze vorm van kennisoverdracht. Het samen brengen van lokale kennis en de internationale wetenschap op deze terreinen zijn de sleutels tot succes. Tot meerdere eer en glorie voor de boeren in dit soort gebieden.
De tweede spreker was Martin Krop van de Wageningen Universiteit. Ik had me al afgevraagd of Wageningen nog een bijdrage zou gaan leveren. Het is meer dan terecht dat Wageningen ook op deze conferentie van zich laat horen. Met een gevoel van trots over deze universiteit heb ik naar het inspirerend betoog geluisterd. Het kwam kort en goed neer een pleidooi om te opereren in netwerken. Het opzoeken van allianties en het combineren van de wetenschap. Een moment bekroop me het gevoel en wat kunnen boeren nu met deze oproep, maar het is en blijft essentieel om kennis ten dienste te stellen van de eindgebruikers, de boeren en boerinnen in het veld.
De interdisciplinaire aanpak sprak mij zeer aan. Wat mij betreft kan Wageningen nog meer dan in het recente verleden een belangrijke bijdrage leveren door de opgebouwde expertise samen met anderen ten dienste te stellen.
De laatste die ik er even uit wil halen is de bijdrage van Ben Tax CEO van Rijk Zwaan.
Hij hield een vurig pleidooi voor het kweekwerk van zaden en sneed zeer terecht het onderwerp van octrooien en patenten aan. De grote Multi Nationals zijn het pad opgegaan om hun vindingen te patenteren en zo af te sluiten voor de kwekers en gebruikers, of ze moeten enorme bedragen op tafel leggen om te kunnen beschikken over uitgang materiaal.
Deze vindingen komen tot stand via genetische modificatie en worden als een Cerberus bewaakt.
In het kwekersveld hebben we een systeem van kwekersrecht en breeders examption. Dit houdt in dat kwekers onder voorwaarden gebruik kunnen maken van door anderen gekweekte rassen. Een open systeem van kennis uitwisseling, die in de afgelopen decennia uitstekend heeft gewerkt. Vele nieuwe rassen met specifieke eigenschappen zijn op de markt gebracht en zijn vrij toegankelijk voor de gebruikers.
Dit systeem staat op de tocht en wordt nu gekannibaliseerd doordat de grote jongens patenten hebben op levende organismen. Zijn oproep aan alle steakholders om hier een halt aan toe te roepen. Zeer terecht om de toegang tot nieuwe rassen vrij te laten, uiteraard onder strikte voorwaarden. Het kwekersrecht moet in de benen worden gehouden.