De Linkse Kerk?

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zondag 31 oktober 2010, 3:55, column.

Vrijdag maakte het kabinet bekend dat het voorlopig geen geld wil uittrekken voor het Nationaal Historisch Museum. Een uiterst dom en kortzichtig besluit, want het bevorderen van historisch besef en historische kennis maakt mensen minder bevattelijk voor de waan van de dag. Om 16.00 uur maakte het kabinet zijn besluit bekend, en binnen een half uur stonden er tien SMS-jes op mijn schermpje en hadden vijftien journalisten de moeite genomen mijn voice-mail in te spreken. Onder hen waren een redacteur van het TV-programma Pauw en Witteman en Paul Witteman zelf, beiden met het dringende verzoek aanwezig te zijn in het programma om als initiatiefnemer van het museum te reageren op het kabinetsbesluit. ‘We willen je graag hebben. We willen desnoods een gast afzeggen en een andere keer uitnodigen.’

Ik besloot ‘ja’ te zeggen en had me al neergelegd bij het feit dat ik mijn avond niet kon wijden aan het uitwerken van een interview dat ik had met Arnold Heertje, maar aan een reis naar de hoofdstad.

Maar die reis bleek uiteindelijk toch niet nodig. Bosma, kamerlid van de PVV, en ook gast in de uitzending, had tegen de redactie en de presentatoren gezegd: ‘Als Marijnissen komt, kom ik niet’, aldus een mededeling van een van de redacteuren. De programmamakers: dan zeggen we Marijnissen af.