32543 - Instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 26 oktober 2010 ingediend door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Klink1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is met het oog op het waarborgen van een goede dienstverlening aan cliënten een zelfstandig bestuursorgaan CAK in te stellen.
Inhoudsopgave
Wijziging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en enkele andere wetten, in verband met de instelling van het zelfstandig bestuursorgaan CAK
Bij dit wetsvoorstel werden een nota van wijziging en drie amendementen ingediend. Bij dit dossier werd in de Tweede Kamer een motie ingediend. (50 stuks)2 |
26 oktober 2010, koninklijke boodschap, nr. 1
KST325431 Koninklijke boodschap |
2 |
26 oktober 2010, voorstel van wet, nr. 2
KST325432 Voorstel van wet |
2 |
26 oktober 2010, memorie van toelichting, nr. 3
KST325433 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Op Goedereede geboren CDA-ideoloog, Kamerlid en minister. Socioloog, die als directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, nauw samenwerkte met Jan Peter Balkenende en als ambtenaar van Justitie met Piet-Hein Donner. Werd in 2003 Eerste Kamerlid en maakte in februari 2007 de overstap naar het kabinet-Balkenende IV, waarin hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was. Pleitbezorger van eigen verantwoordelijkheid en marktwerking in de zorg. Kwam met een rookverbod voor de horeca. Na de verkiezingen van 2010 werd hij als Tweede Kamerlid en secondant bij de formatie voornaamste tegenstander van samenwerking met de PVV; een opstelling die hem tot dissident maakte en tot zijn snelle vertrek leidde. Sinds mei 2011 is hij deeltijd-hoogleraar zorg, arbeid en politieke sturing aan de VU en in 2014-2021 zat hij in de directie van zorgverzekeraar VGZ.
- 2.Renske Leijten (1979) was van 30 november 2006 tot 5 juli 2023 Tweede Kamerlid voor de SP. Mevrouw Leijten was voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Zij was geruime tijd woordvoerder jeugdbeleid, gezondheidszorg, welzijn en sport van de SP-fractie en later woordvoerder Europa/EU, financiën, binnenlandse zaken en de toekomst van de euro. Verdedigde enkele keren initiatiefwetsvoorstellen, onder meer over het invoeren van een correctief referendum.
- 3.Zich bescheiden opstellend PvdA-Tweede Kamerlid, dat tijdens haar ruim tienjarige Kamerlidmaatschap in minder 'zichtbare' debatten en overleggen wel vaak effectief was. Hield zich bezig met zorg-gerelateerde onderwerpen, met name over de eerstelijnszorg en was woordvoerster externe veiligheid. Voor zij Kamerlid werd voorzitter van de raad van bestuur van Bureau Jeugdzorg Groningen. In 2011-2012 was zij voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en van 2012-2017 van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds 2017 is zij directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.
- 4.CDA-Tweede Kamerlid uit Twente, met een eigen achterban. Werd in 2010 met voorkeurstemmen gekozen. Trad op in 2008 als vervanger van Mirjam Sterk en was later zelf ook enige maanden met zwangerschapsverlof. Voor zij Kamerlid werd, werkte zij bij het wetenschappelijk bureau van het CDA en daarvoor was zij werkzaam in de zorgsector. Genoot met name in Twente bekendheid als zangeres van rockband ZIPPER en zong in de coverband Spinrock. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met het zorgbeleid (verpleeghuizen, WMO, AWBZ), alcohol- en drugsbeleid en jeugdbeleid. Zette het probleem van anorexia bij meisjes op de politieke agenda.
- 5.Deskundige op het gebied van ouderengeneeskunde, die in 2010 namens het CDA staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd in het kabinet-Rutte I. Daarvoor was zij verpleeghuis-arts en manager in de ouderenzorg, voorzitter van de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en docent verpleeghuis-geneeskunde aan de VU. Vanwege de noodzaak om de kostenstijging in de zorg om te buigen, moest zij pijnlijke maatregelen verdedigen zoals het drastisch beperken van het persoonsgebonden budget. Had het als politieke buitenstaander dan ook in meer dan één opzicht lastig. Bij haar aantreden, maakte de PVV, gedoogpartner van het kabinet, problemen over haar dubbele paspoort. Zij had als geboren Zweedse ook die nationaliteit.