Persbericht doorstart linkse college

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op woensdag 24 maart 2010.

De VVD fractie Groningen betreurt het ten zeerste dat het rompcollege bestaande uit PvdA, Groen Links en D 66, niet voor een brede Paarsplus variant heeft gekozen met de VVD. Wij zijn van mening dat dit meer recht had gedaan aan de verkiezingsuitslag waarbij links 25% heeft verloren. Ook liet de verkiezingsuitslag een groeiende weerstand zien tegen de aanleg van de ouderwetse tram en het linkse concept van het Groninger Forum. Dit vertaalt zich niet in een coalitie die rekening houdt met deze verschuiving. Het linkse college is niet door de Apk van de kiezer gekomen, maar denkt met een nieuw onderdeel van een ander merk koers te kunnen houden. D 66 is troostpartij.

De VVD heeft gepleit voor een brede coalitie waar zoveel mogelijk mensen zich in kunnen herkennen en die recht doet aan de verschuiving die de verkiezingsuitslag heeft laten zien. Ook is met de aankomende bezuinigingen een college met een zo breed mogelijk draagvlak in de raad van groot belang.

Twee weken geleden tijdens de openbare debatbijeenkomst van de lijsttrekkers deed de PvdA een handreiking naar de VVD. De VVD is de tweede partij geworden en de PvdA wilde met ons in gesprek. Na vorming van een rompcollege door de PvdA met Groen Links en D 66 begonnen de gesprekken. Ondanks de prettige sfeer tijdens de gesprekken vernam de VVD fractie uit de krant dat formateur Frank de Vries het toch nodig vond om naast de VVD, ook in gesprek te gaan met de SP en CDA/CU. In plaats van de diepte in te gaan met de partij waar in eerste instantie naar eigen zeggen de voorkeur naar uit ging, koos de formateur voor verbreding van de gesprekken met andere partijen die bovendien flink hadden verloren.

De gesprekken die we hebben gevoerd, twee met het rompcollege, en 1 gesprek met Frank de Vries, zijn wat ons betreft prettig verlopen en hebben geen grote verschillen op inhoud en benadering aangetoond. We zijn helaas niet verder gekomen dan het voeren van verkennende gesprekken. Het laatste gesprek wat op donderdagavond 18 maart zou zijn gevoerd, is helaas afgezegd door de formateur. Een nieuwe afspraak bleek niet nodig en radiostilte was het gevolg.

De VVD fractie is erg teleurgesteld in het proces en kan niet anders dan constateren dat het aan werkelijke wil om met de VVD te besturen heeft ontbroken. Immers, waar een wil is, is een weg.

In het persbericht van het aankomende college staat nog het volgende: ‘

‘In de overleggen met de VVD bleek aan tafel dat er onvoldoende mogelijkheden waren om te komen tot een gedeelde visie.’ De onderhandelingsdelegatie van de VVD is benieuwd wat hier nu feitelijk mee bedoeld wordt?

De VVD fractie maakt zich op voor de oppositie de komende jaren.Er zullen moeilijke jaren aankomen, waarin pijnlijke keuzes onontkoombaar zullen blijken te zijn. Wie denkt dat we achterover zullen gaan leunen heeft het mis. Onze standpunten staan nog onveranderd overeind en we zullen het college zeer kritisch volgen de komende jaren. De stad moet worden bestuurd en die stad gaat ons ten harte!