Denkt u mee?

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op donderdag 8 april 2010.

Denkt u ook mee? Langs deze weg wil ik voor de vuist weg wat ideeën aandragen voor het collegeprogramma in wording. Ik heb begrepen via de media dat het college de hei op is om met elkaar de puntjes op de i te zetten. Formateur De Vries heeft de stad opgeroepen om mee te denken en zo is de ideeënbus ontstaan. Ik heb via twitter begrepen dat mijn voorganger Remco Kouwenhoven hier een rol in speelt. Interessant, voor goede ideeën zijn toch VVDérs nodig, dat zie je dan maar weer. Ik voel me als stadjer geroepen en lanceer hier dan ook maar eens wat. Het gaat er tenslotte in een democratie om dat ook de mening van de minderheid wordt gehoord. En sinds formateur De Vries met zijn linkse makkers ons uit de onderhandelingen heeft gezet moeten we het weer doen in de oppositie.

Op zoek naar balans, noemt formateur De Vries zijn laatste column in het Dagblad van het Noorden. Balans tussen wensen en financiën is de komende jaren cruciaal. Er zal stevig moeten worden bezuinigd. Ik ben benieuwd hoe Links II hier mee om zal gaan. ??? Of wat zeg ik, als ik het antwoord al weet. In ieder geval zullen de gemeentelijke belastingen stijgen. Zoveel zijn we in de paar (=2) gesprekken die er met de VVD fractie gevoerd zijn, wel gewaargeworden. Ik wil de formateur bij deze verzoeken aan te geven met hoeveel ze van plan zijn de gemeentelijke belastingen te laten stijgen, en daar tegelijkertijd een maximum aan te verbinden. Immers, zo blijft het - niet naar onze wens zult u begrijpen - maar in ieder geval controleerbaar. Met een duurder wordende tram - op naar de 370 miljoen Euro - en ook het steeds duurder wordende Forumgebouw - gemeentelijke bijdrage is al gestegen van 31,25 naar 44,5 miljoen Euro met instemming van de vrinden van de SP - zal een collegeprogramma enige gymnastiek vergen. De lenigheid van de grote trekkers van deze projecten respectievelijk Dekker en De Vries waag ik te betwijfelen. Ze gaan koste wat het kost door, althans, tot nu toe. Ik wil ze bij deze oproepen om op te nemen in het collegeprogramma met hoeveel de uitgaven nog mogen stijgen. Dan weten we gelijk waar we aan toe zijn.

Ook zou ik formateur De Vries willen vragen om aandacht te besteden aan hoe Links II de volgende posten denkt te gaan regelen, of niet regelen want het is voor de komende jaren in ieder geval niet geregeld. Ik noem: Bijzondere Bijstand, reïntegratiegelden, geld voor zieken en chronisch gehandicapten, oeverbeschoeïningen, Eemskanaalzone, Stadsbeheer, en Meerstad. Ik ben nog niet uitputtend bezig dus er zal vast de komende dagen nog meer te binnen schieten. Wellicht willen de lezers van dit weblog ook nog suggesties achterlaten. Dan neemt de VVD fractie dat mee (?)