Links II, niks nieuws

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op vrijdag 23 april 2010.

Het nieuwe collegeprogramma is vanochtend gepresenteerd, nou ja, nieuw… In ieder geval worden de bezuinigingen genoemd. Maar hoe het college het allemaal klaar denkt te spelen, geen idee. Zo wordt bijvoorbeeld niet duidelijk waar, hoe en met hoeveel er bezuinigd wordt in de ambtelijke organisatie. Een financiële paragraaf ontbreekt. Een vaag collegeprogramam zou de raad meer macht moeten geven. In ieder geval heeft het alle schijn van oude wijn in oude zakken. Links II is een feit, met D66 erbij om ze aan een meerderheid te helpen.

Het collegeprogramma is zo heel erg niet concreet, dat dit doet vermoeden dat er wel sprake moet zijn van een sideletter. Waar hebben ze anders zo lang over gepraat?

Er staat na een eerste globale lezing voor mijn gevoel niks nieuws in. En anders dan moeten ze dat woensdag maar eens uitleggen dan. Het Groninger Forum gaat volgens de vastgestelde plannen in 2009 gewoon door. Dit betekent geen commerciële partijen, anders dan dat er horeca e.d. in komt. D66 heeft nauwelijks of geen invloed gehad. Links II wil een besluit nemen over de tram. Ben benieuwd welke… En of de provincie bij gaat passen en hoeveel. Dit laatste geldt helemaal voor het Groninger Forum. In de provincie gaan al geluiden op waarom er 35 miljoen Euro van de Zuiderzeelijngelden naar het Groninger Forum in de stad Groningen moet gaan? Neemt de PvdA dit voor de landelijke verkiezingen voor haar rekening?

Zorgelijk is het volgende. Minder autoverkeer in de stad. Links II pleit voor de middenstand te zijn etc. maar ondertussen brengt ze grote schade toe aan de Groningse economie als het autoverkeer meer gehinderd gaat worden. De zinsnede gaat namelijk niet alleen over de binnenstad…

Niet schrappen op voorzieningen, wel een versobering. Dan schrap je toch? Of snap ik het niet?

En last but not least, de lasten voor de mensen stijgen met ruim 5 miljoen Euro.

Verder duizelt het je - naast het knallend rood - van de volgende termen: dieper in gesprek, duurzamer, open staan voor nieuwe initatieven uit de markt (dat je dit apart moet benoemen is kennelijk nodig), koppeling overheid bedrijfsleven, stimuleren en faciliteren, verder uitbouwen, samenwerking versterken, ondersteuning bieden, continueren etc… zzz….

In ieder geval heeft Karin Dekker van Groen Links een maximale score gehaald als het gaat om de portefeuilleverdeling. Financiën, Verkeer en Vervoer, en ook nog duurzaamheid. De SP neemt kennelijk in het college haar verlies en staat dit laatste thema af. De SP heeft verder een risicoloze portefeuille. Een fluitje van een cent vergeleken met de rest. De PvdA mag puin ruimen op Sociale Zaken. Kennelijk werd deze portefeuille de SP niet toe vertrouwd. En dan krijgt D66 het Groninger Forum en de Oostwand in portefeuille! Opmerkelijk, hoopgevend of doodloper?

En heeeee, regionale ambities in Den Haag voor het voetlicht brengen! We’ll meet again… don’t know where, don’t know when…..