Links II

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op woensdag 28 april 2010.

De woordvoering van de VVD bij de installatie van Links II.

Progressief met energie! ik ben blij dat het laatste toe gevoegd is. Stel je voor, progressief…..

Voorzitter, Links II start door. De VVD was bereid verantwoordelijkheid te nemen voor het bestuur en een bredere coalitie had meer recht gedaan aan de verkiezingsuitslag. Helaas,kunnen we deze rol niet vervullen voor de mensen in de stad. We zullen de komende tijd weer in de oppositie doorbrengen, onverminderd kritisch maar constructief.

Ik snap dat dit een moment van vreugde is voor het college. Natuurlijk, u bent het eens geworden, en u mag er ronduit trots op zijn om deze prachtige stad te besturen. De VVD zou dit zeker zijn geweest. Maar er komen moeilijke en zware tijden aan. Er moet nogal wat bezuinigd worden. Zonder op de details van dit collegeprogramma in te gaan, tenslotte is het ook een programma op hoofdlijnen dus al zou ik het willen, dan werd het nog lastig. Maar om het maar kernachtig samen te vatten meneer De Vries, het is een oppervlakkig aftreksel van het vorige collegeprogramma. Het staat al genoemd in de inleiding, voor alles wat niet aan de orde komt, zet u het beleid van het vorige college voort, kortom, zoek de verschillen.

Ok, een paar dingen worden wat aangezet, burgerparticipatie, economisch beleid. Het creëren van banen. U gelooft meer in de maakbare samenleving, liberalen meer in het creëren van goede randvoorwaarden zodat ondernemers de ruimte krijgen om te ondernemen. Met ondernemen creëer je echte banen. Dit bereik je niet door minder autoverkeer in de stad toe te laten, of een start te maken met een mooiere diepenring, die in werkelijkheid zal leiden tot een verminderde bereikbaarheid en grotere parkeerproblemen. Slachtoffer: de ondernemers. De groep die de PvdA zogenaamd koestert in debatten.

Vraag is wel: waar heeft u zo lang over vergaderd? Want veel stelt het allemaal niet voor. En waar is de duidelijke financiële paragraaf? 1 Miljoen ruimte in de ozb verhoging om de tegenvallers van het kabinet op te vangen? En lastenverzwaring van 5 miljoen, die neerkomt op 5 euro per inwoner? Ik kan ook een beetje rekenen en dat is het toch echt een hoger bedrag. Of is dit over de hele periode?

Afijn, veel wordt niet duidelijk. We zullen het college dan ook de komende jaren moeten beoordelen op haar daden.

Waar we wel van opkeken, is de portefeuilleverdeling. De SP heeft een magere, oncompliceerde portefeuille. De PvdA mag op sociale zaken de puinhopen van de SP opruimen. Mw, Dekker gefeliciteerd, u hebt een prachtige portefeuille met veel macht. U bent de grote winnaar van de verkiezingen. Maar dan niet als het gaat over het aantal stemmen. Knap gedaan, complimenten. En u verdient een bloemetje van uw coalitiepartners.

Het door de PvdA zo bejubelde Forum, is bij D66 geparkeerd. Blijkbaar heeft wethouder De Vries zoveel vertrouwen in de goede afloop van het project, dat hij het graag aan D66 overlaat. Afijn, we zullen het allemaal gaan meemaken.

Welk statement wil de VVD afgeven vandaag met het aantreden van dit college? Dat is de volgende. We zijn zeer maar dan ook zeer teleurgesteld over het proces van collegevorming. Het college benadrukt in haar inleiding dat alle meningen tellen. Wij weten wel beter. Links I wilde door als Links II met D66 als troostpartij. De VVD voelde zich als gesprekspartner niet serieus genomen. En dat was terecht. Immers, uit publicaties in het Dagblad van gisteren bleek dat De Vries vond dat onze campagne te hard was. Dit wist hij ook al voor 4 maart. Waarom dan toch de illusie wekken dat je serieus met ons praat? En hoe stijlloos is het om niet eens even te bellen om te vertellen dat de gesprekken zijn beëindigd? Ook vinden wij het ronduit beschamend dat de heer De Vries op de ledenvergadering van de PvdA uit de school klapt over gesprekken met de Stadspartij. Of was dit bedoeld als lapmiddel om het beeld van het forum voor de achterban te versterken? Dit alles valt toe te schrijven aan de formateur van dit college de heer De Vries.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Wij stemmen dan ook tegen de wethouder van Ruimtelijke Ordening en Sport, de heer De Vries. De manier waarop hij het proces van de formatie heeft geleid, heeft bij ons alle vertrouwen weggenomen. De positie van deze wethouder is wat ons betreft omstreden. Dat brengen we op deze wijze tot uiting.