CDA tegen invoering "made-in" label Ria Oomen-Ruijten

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op donderdag 21 oktober 2010, 4:14.

Het CDA is tegen de verplichte invoering van "made in .."-labels op producten van landen buiten de Europese Unie. De CDA delegatie in het Europees Parlement heeft tegen de invoering gestemd omdat deze kostenverhogend werkt en weinig extra informatie toevoegt voor de consument.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (internationale handel): "Ik vind het jammer dat dit voorstel toch is aangenomen, omdat invoering van de verplichte labels producten van buiten de Europese Unie duurder maakt."

Voorstanders claimen dat de verplichte labels consumenten in staat zal stellen om een beter geïnformeerde keuze te maken.

Ria Oomen-Ruijten betwijfelt of de herkomst van een product daadwerkelijk een objectief beeld kan schetsen.

Ria Oomen-Ruijten: "Producten van buiten de EU moeten sowieso aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Zowel op het gebied van productieomstandigheden als op gebied van kwaliteit. Een label voegt daar niets aan toe. Daarnaast ontleent de consument in de moderne wereldeconomie geen enkele zinvolle informatie aan het feit of een product uit China, Vietnam of een EU-land komt."

Ria Oomen-Ruijten verwacht dat de komende onderhandelingen tussen Europees Parlement en Raad zeer lastig zullen zijn en dat wellicht de verplichte invoering alsnog komt te vervallen. -einde bericht-