Je kunt het nog vragen, dus heb je er geen recht op

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 22 oktober 2010, 5:52, column.

Soms sta je even perplex. Gisteren had ik meerdere van zulke momenten toen ik in Terneuzen was. Allereerst ging ik op bezoek bij Michel en Els. Twee mensen die beide leven met beperkingen en daarom al lange tijd in de Wajong zitten. Maar bleef het daar maar bij. Op een of andere manier gaat bij hen alles fout wat fout kan gaan. Ze krijgen al lange tijd niet waar ze recht op hebben, en inmiddels hebben ze kasten vol dossiers opgebouwd waar je moedeloos van wordt. De schulden worden betaald met leningen, het huis goed verwarmen is gewoon te duur.

Maar wat mij nog het meest raakte is hoe goed zij kunnen vertellen wat er aan de hand is. Ik kreeg een heel dossier te horen, en daarbij een heldere duidelijke uitleg. Maar die mondigheid helpt hen niet. Sterker nog, het lijkt tegen hen te werken. Judith, de geweldige begeleidster die hen ook buiten haar eigen werktijd om verder helpt (het aantal uren dat ze zorg zouden moeten krijgen klopt namelijk ook niet), verzuchtte: “Het lijkt erop dat men overal denkt: Je kunt het nog vragen, dus heb je er geen recht op.”

Vanuit Den Haag kan ik deze mensen ook niet direct helpen. Maar ik zet me wel hard in om de omstandigheden te gaan verbeteren. Waar we in ieder geval voor moeten zorgen is dat er één iemand is die deze mensen onder z'n hoede neemt. We moeten onze zorg niet versnipperen. Daardoor vallen mensen tussen wal en schip. Mensen als Michel en Els die al jaren ver beneden de armoedegrens leven, doordat hun zorgkosten torenhoog zijn en ze niet krijgen waar ze recht op hebben. En met het nieuwe kabinet-Rutte hebben zij ook nog kans dat hun Wajong-uitkering gaat vervallen en ze terugvallen op bijstandsniveau. Ik houd mijn hart vast.

Nog iemand die heel goed kon vertellen wat er speelde was Alex de Vos, medewerker van de sociale werkplaats Dethon in Terneuzen. Hij sprak me aan tijdens mijn werkbezoek en legde haarfijn uit wat de plannen van de regering voor hen zouden gaan betekenen. Hij vreest voor zijn baan, en voor zijn loon. Maar, dat kan ik hem beter zelf laten vertellen, want het is opgenomen.

De plannen van het nieuwe kabinet-Rutte om mensen met een arbeidsbeperking (Wajong, WSW, WWB-uitkering) inkomen te laten inleveren en 30.000 banen in de sociale werkvoorziening te schrappen moeten wat mij betreft direct van tafel. Hierdoor zullen tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking achter de geraniums en in de armoede belanden. Zij mogen niet de rekening van de crisis gaan betalen. Ik wil je daarom vragen de petitie te tekenen op www.armoedewerktniet.nl