Liberale postmarkt motie - Hoofdinhoud
De concurrentie op de sinds 2009 geliberaliseerde postmarkt staat onder druk. De vereiste CAO tussen de nieuwe werkgevers en de vakbonden is ver weg nu de de onderhandelingen op 27 september 2010 zijn vastgelopen. Als er op 1 januari 2011 geen CAO is, dreigt een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in werking te treden. Deze schrijft voor dat alle postbedrijven 100% van hun medewerkers in vaste dienst moeten nemen. Dit heeft de Tweede Kamer destijds zo met de regering afgesproken.
In dat geval kunnen nieuwkomers als Sandd en Selektmail niet meer met flexibel personeel op basis van stukloon werken. In een (door e-mail) krimpende postmarkt waarin een prijzenoorlog de tarieven doet dalen, lijkt het verlies van bedrijven en arbeidsplaatsen dan onvermijdelijk.
Het conflict tussen bonden en werkgevers draait om het ingroeimodel: in een Tijdelijk Besluit (voorafgaand aan de CAO) spraken de partijen af dat binnen 3,5 jaar 80% van de medewerkers in vaste dienst zou treden. Na een jaar was het pas 0.5% waar het ingroeimodel 10-14% voorschreef. De postbedrijven zeggen dat de prijzenoorlog de afspraak onmogelijk maakt, daarop braken de bonden de onderhandelingen af.
Onlangs voerde de Tweede Kamer hier een spoeddebat over. Volgens D66 moet alles op alles gezet worden om de sociale partners er samen uit te laten komen. Zodat de AMvB -met al haar gevolgen- niet van kracht wordt. Om de partijen op weg te helpen diende ik samen met Afke Schaart van de VVD een motie in. Deze verzoekt de regering in overleg te treden met de sociale partners om een verkenner te benoemen die op basis van objectief onderzoek (naar de wensen van de postbodes over hun arbeidsconstructie) de onderhandelingen op gang kan brengen.
De ministers Van der Hoeven (EZ) en Donner (SZW) reageerden instemmend. Dinsdag stemt de Tweede Kamer. Wordt vervolgd dus.