Nieuw kabinet komt er aan

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op woensdag 6 oktober 2010, 3:27.

Nu Ferrier en Koppejan om zijn, komt het kabinet van VVD, PVV en CDA er aan. Ik ben daar niet blij mee. Daar heb ik een aantal redenen voor.

Ten eerste wil de nieuwe coalitie de economie kapot bezuinigen. Volgens berekeningen van het CPB kost het regeerakkoord meer dan honderdduizend banen! 110.000 zelfs. Ter illustratie: dat is de stad Eindhoven geheel werkloos. Nergens voor nodig! Het programma van de PvdA had dat negatieve effect niet en had nota bene een beter financieel resultaat dan dit regeerakkoord!

Ten tweede kiest de rechtse coalitie voor achteruitgang door sociale zekerheid te verminderen, zorg duurder te maken, kinderopvang minder betaalbaar te maken, salarissen van politieagenten en leraren te bevriezen maar tegelijk geen cent in de toekomst van ons land te investeren via het onderwijs. Rutte verschuilt zich achter het begrotingstekort om stiekem een echte rechtse agenda door te voeren. Mensen met een hoog inkomen gaan er dik op vooruit, dat geldt niet voor hardwerkende mensen met een laag of middeninkomen, niet voor mensen met AOW en ook niet voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. Dat is niet bepaald eerlijk. Met de regels van Rutte word je meer aan je lot overgelaten, zoek het zelf maar uit.

Ik denk dat we met Nederland juist vooruit zouden moeten. Investeren in onze toekomst met het beste onderwijs, onze bedrijven tot de snelste en slimste van de wereld laten behoren, onze steden bereikbaar maken, de zorg betaalbaar houden en de kwaliteit te verbeteren, zekerheid behouden, eerlijker delen, moderne kinderopvang voor iedereen, buurten veiliger maken. We moeten vooruit, niet achteruit! Genoeg te doen, zonde als we vier jaar verliezen!

Ten derde wordt met deze coalitie legitimatie gegeven aan de opvattingen van Wilders en de PVV. Wilders probeert niet mensen aan te pakken op hun gedrag, maar geeft de schuld aan hun geloof of pakt mensen aan op waar ze vandaan komen. Daarmee probeert hij ons bang te maken voor elkaar. Dat helpt ons niet vooruit en het deugt ook niet. Ik vind dat in Nederland ieder kind een eerlijke kans verdient. Tegelijk verwachten we van je dat je die kans grijpt. In Nederland kun je wat van je leven maken, dan verwachten we ook dat je daar je best voor doet. Tegenover die eerlijke kansen moet dus ook staan dat je op een harde aanpak kunt rekenen als je je niet gedraagt. En ook dan maakt het niet uit waar je vandaan komt of wat je gelooft. In het regeerakkoord zitten maatregelen die mensen niet gelijk behandelen of niet beoordelen op hun gedrag, maar op hun afkomst. Bovendien heeft Wilders duidelijk gemaakt dat sommige maatregelen dat doel nastreven. Ferrier en Koppejan hebben beloofd daar tegen te stemmen, daar zullen we ze aan houden.

Daarmee kom ik bij het vierde punt. Het kabinet lijkt niet echt stabiel. Twee CDA-ers of één PVV-er kunnen op elk moment de stekker eruit trekken. Daarvan krijg je een bang kabinet. En dat is nou net niet wat Nederland op dit moment nodig heeft.

Staat er dan niks goeds in het regeerakkoord? Natuurlijk wel. Meer agenten, dat willen we allemaal. Ook in het PvdA-programma stond dat er 3000 agenten bij moesten komen. Meer werk aan de weg is nuttig voor de bereikbaarheid. Maar een paar goede maatregelen maken het geen goed kabinet en geen goed beleid.