Betaalbare kinderopvang, een kwestie van beschaving - Hoofdinhoud
De hele avond ben ik gisteren bezig geweest met het beantwoorden van mail van bezorgde ouders over de plannen van het kabinet om te bezuinigen op de kinderopvang. Wie nog niet overtuigd is van de kortzichtigheid van deze bezuiniging is dat toch zeker na zoveel mail van bezorgde ouders.
Zo zegt Sofie dat ze straks de kinderopvang voor haar 2,5 jarige zoontje niet meer kan betalen. Zij en haar man studeren en hebben daarnaast werk om de huur, water, licht en de boodschappen te kunnen betalen. Door deze bezuinigingen moet Sofie straks stoppen met haar opleiding. Ze schrijft: ‘Ik kan er op dit moment gewoon niet voor kiezen om dan maar niet te werken om zo de kosten van de kinderopvang te vermijden. Zonder de kinderopvang kan ik echt niet meer studeren. En echt, als ik eind van dit studiejaar mijn master heb behaald en ik heb een goed betaalde baan, dan wil ik best meer bijdragen aan bijvoorbeeld de kinderopvang, zodat de mensen die het minder hebben dit niet hoeven. Maar zelfs dan vind ik de plannen om op de kinderopvangtoeslag zo drastisch te bezuinigen verschrikkelijk achterlijk.’ Sofie is boos, en terecht.
Dit kabinet zet ouders klem door nog meer te bezuinigen op de kinderopvang. Ouders moeten stoppen met werken om verplicht thuis te zitten. En dan is dit nog maar een voorproefje van wat we gaan zien als Rutte en consorten het voor het zeggen krijgen.
Ik zie liever dat we de rekening niet eenzijdig bij ouders neerleggen, maar ook van werkgevers een bijdrage vragen. Zij betalen nog steeds niet de afgesproken 1/3 van de kosten van de kinderopvang. We kunnen ook de kinderopvangtoeslag eerlijker inrichten door iets meer van de hoge inkomens te vragen. Zulke voorstellen voor meer solidariteit hebben helaas nooit de meerderheid in de Tweede Kamer gehaald.
Gelukkig bundelen nu de progressieve partijen hun krachten om de bezuinigingen op de kinderopvang ongedaan te maken. Dat is mooi en heel hard nodig voor mensen als Sofie. Goede en betaalbare kinderopvang dus, een kwestie van beschaving!