Een streekziekenhuis is een regionaal belang en geen Winschoter belang! - Hoofdinhoud
Er loopt al geruime tijd een discussie over de positie van het St. Lucas ziekenhuis en de uitgesproken wens om dit ziekenhuis te behouden voor Winschoten.
In die discussie wordt met name gewezen op de sociaal economische gevolgen van een eventuele verplaatsing van het ziekenhuis.
Laat ik voorop stellen dat ik de mogelijke sociaal economische gevolgen een belangrijke plek zou willen geven in de afwegingen om tot een besluit te komen, maar allereerst moet duidelijk zijn welke rol een streek ziekenhuis kan en moet vervullen in de gezondheidszorg in de regio. Dat is een breder belang dan die van Winschoten alleen!
De plaats is dus minder van belang dan het overeind houden van een betaalbare, efficiënte en duurzame regionale gezondheidszorg, die gericht is op continuïteit.
Daarbij gaat het dan natuurlijk niet alleen om het ziekenhuis in Winschoten, maar zullen zeker ook de ziekenhuizen in Stadskanaal en Delfzijl betrokken moeten worden evenals de huisartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en de spoed eisende hulp.
Gelukkig hebben Winschoten en Delfzijl al het initiatief genomen en de Ommelander Ziekenhuis Groep gesticht. Ondanks deze samenwerking kunnen bepaalde specialismen niet ingevuld worden. Kijk naar de afdeling neurologie die nu in Winschoten “op slot “is gezet. Specialisten zijn er wel maar niet voldoende om de afdeling draaiende te houden. Het zou me niet verbazen als meer afdelingen op enig moment het zelfde lot beschoren zal zijn. Hoezo alles in de benen houden? Laten we elkaar niet voor de gek houden.
Dus in de eerste plaats er voor zorgen dat er voor de meeste specialismen, die van belang zijn voor de basis ziekenhuiszorg een gecombineerde plek is. Op deze plek kan dan voldaan worden aan de normering voor het aantal te behandelen patiënten.
In samenwerking met het UMCG en het Martini ziekenhuis zal beoordeeld moeten worden welke specialismen, waar kunnen worden ingezet.
De verdeling van de kennis en kunde van de artsen en de specialisatie zal voldoende waarborgen moeten geven voor continuïteit. Niet alles hoeft overal en altijd geleverd te worden. Uiteraard zijn de landelijke normeringen als bereikbaarheid, continuïteit en kwaliteit de uitgangspunten.
De spoedeisende hulp in combinatie met de basis gezondheidszorg die door de huisartsen kunnen worden verleend moeten garant staan voor de basis gezondheidszorg in de regio. Deze moet tot in alle uithoeken van de regio perfect georganiseerd zijn. Ook hier schort nog veel aan in de regio. Dit komt niet alleen door een mogelijk tekort aan instromende huisartsen, maar ook door de onwil om in de regio tot samenwerking te komen.
Om terug te komen op de sociaal economische gevolgen nog het volgende. Het ziekenhuis zou de ingrepen kunnen doen en de nazorg decentraal uit besteden. Tijdens de nazorg en de nabehandeling van de patiënten komt het bezoek, is er behoefte aan veel verzorgend personeel en kunnen de patiënten herstellen in de nabijheid van hun familie, partners of kinderen. Continuïteit door samenwerking in plaats van concurrentie, waar een bundeling van de noodzakelijke specialismen leidt tot hoogwaardige zorg in een regio die daar recht op heeft. De regio heeft recht op een kwalitatief hoogwaardige basis gezondheidszorg aangevuld met een regionale ondersteuning van een streekziekenhuis. Dat is de opgave waar de regio voor staat. Niet het eenzijdig naar voren schuiven van Winschoten als de vestigingsplaats voor een ziekenhuis. Het gedeelde belang van Stad en Ommeland dient daarbij leidend te zijn.
Ik teken de petitie tot behoud van het ziekenhuis dus niet!
Harm Evert Waalkens
Inwoner van de Gemeente Oldambt