Eigen bijdrage GGZ: voorstel Klink is oneerlijk, onnodig en onuitvoerbaart - Hoofdinhoud
De PvdA is tegen het voorstel van minister Klink (VWS) om een eigen bijdrage te heffen voor de tweedelijns GGZ-zorg. Het is oneerlijk, onnodig en onuitvoerbaar. In het overleg, dat donderdag plaats zal vinden, zal mijn collega Eelke van der Veen daarom nieuwe voorstellen doen om geld te besparen, zodat invoering van een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ kan worden voorkomen.
In de tweedelijns GGZ-zorg worden mensen behandeld met ernstige psychologische en/ of psychische problemen, onder wie zorgmijders. Het gaat dus om kwetsbare mensen die soms zelf het belang van zorg niet inzien. Een eigen bijdrage van deze mensen vragen zal deze kwetsbare mensen uit de zorg laten verdwijnen. Met als gevolg dat mensen op straat gaan zwerven, wat overlast en in het ergste geval criminaliteit kan veroorzaken. Een eigen bijdrage heffen bij veelal verwarde en kwetsbare mensen is onuitvoerbaar, gezien hun gemoedstoestand en het veelal lage inkomen. Belangrijker nog: het is een kwestie van beschaving om ook voor deze mensen zorg te dragen. Bovendien is het oneerlijk om mensen met een psychische probleem wel een eigen bijdrage te laten betalen en mensen met een lichamelijke zorgvraag niet.
In juni kondigde Klink al aan dat hij eigen bijdrage in de GGZ wilde invoeren. Dit heeft de PvdA tegen weten te houden door een motie in te dienen, die door de hele Kamer is gesteund. In deze motie wordt voorgesteld om het Geneesmiddelen Vergoedings Systeem te actualiseren en de kosten die daarmee worden bespaard te gebruiken om het afzien van invoeren van eigen bijdragen in de GGZ te dekken.
Afgelopen week heeft minister Klink laten weten dat hij van mening is dat dit niet genoeg oplevert. De PvdA heeft toen meteen een overleg met de minister aangevraagd. In het overleg, dat donderdag plaats zal vinden, zal mijn collega Eelke van der Veen nieuwe voorstellen doen om geld te besparen, zodat invoering van een eigen bijdrage in de tweedelijns GGZ kan worden voorkomen. Bijbetalen voor noodzakelijke zorg is helemaal niet nodig, aangezien er nog veel geld niet besteed wordt aan directe zorg, zoals kortingen en bonussen die apothekers ontvangen. Van der Veen is al tijden bezig om dit extraatje voor apothekers af te romen. Dit geld moet besteed worden aan de zorg. Zo kan bijvoorbeeld de eigen bijdrage in de GGZ worden voorkomen.