Een slot op uitzendinggemist?

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op dinsdag 7 september 2010, 11:08.

Op tweakers.net las ik dat het Commissariaat voor de Media overweegt delen van uitzendinggemist overdag 'op slot' te doen om te voorkomen dat kinderen programma's kunnen kijken die teveel seks of geweld bevatten of die te eng zijn. Dat lijkt een nobel doel, maar zo'n maatregel gaat me toch echt te ver.

Toen ik het bericht dinsdag las heb ik daarom meteen Kamervragen opgesteld. Het verschil tussen TV en internet is dat je op TV ongevraagd beelden kunt zien, terwijl je er op internet zelf naar moet zoeken. Daarom kun je een tijdslot dat op TV bestaat (programma's voor 12 jaar en ouder niet voor 20u, programma's voor 16 jaar en ouder niet voor 22u) niet zomaar overhevelen naar internet. Zo'n tijdslot past niet bij het internet. Ook volwassenen willen overdag programma's terug kunnen kijken of als je in het buitenland zit, wil je dingen terug kunnen kijken zonder dat je hoeft na te denken hoe laat het in Nederland is. Het lijkt er op dat het Commissariaat al te ijverig met de nieuwe Mediawet aan de slag is gegaan. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld aan de minister van OCW.

Kamervragen aan de Minister van Onderwijs Cultuur Wetenschappen over het overdag afsluiten van uitzendinggemist.nl.

  • 1. 
    Is het het standpunt van het Commissariaat voor de Media dat uitzendinggemist.nl overdag (tot 20.00u) programma's die zijn geclassificeerd voor 12 jaar en ouder onbereikbaar zou moeten maken?
  • 2. 
    Heeft de woordvoerder van het Commissariaat gelijk als hij stelt "De wet verplicht dat eigenlijk nu al" ? Zo ja, in welk artikel van de Mediawet staat die verplichting en hoe luidt die?
  • 3. 
    Bent u het met mij eens dat een dergelijke maatregel ten eerste eenvoudig omzeild kan en zal worden doordat de programma's via andere sites beschikbaar komen, ten tweede de

gebruiksmogelijkheden van uitzendinggemist.nl voor meerderjarigen op een onwenselijke manier beperken en ten derde geen recht doen aan de wereldwijde bereikbaarheid van uitzendinggemist.nl waarbij sprake is van verschillende tijdszones?

  • 4. 
    Bent u het ook met mij eens dat het op bepaalde tijden blokkeren van inhoud van bepaalde websites een maatregel is die niet past bij het medium?
  • 5. 
    Was het blokkeren van programma's op internet op bepaalde tijden volgens u de bedoeling van de wetgever?
  • 6. 
    Bent u, indien u op bovenstaande vragen hebt moeten antwoorden dat een dergelijke maatregel in lijn is met de wetgeving, bereid om een wetswijziging voor te bereiden om dergelijke maatregelen door het Commissariaat hun wettelijke basis te ontnemen?
  • 7. 
    Bent u bereid met de Publieke Omroep en het Commissariaat in contact te treden op welke wijze jongeren kunnen worden 'beschermd' tegen voor hen niet bestemde inhoud zonder dat dat het normale gebruik van de diensten van de publieke omroep belemmert?
  • 8. 
    Bent u het in algemeenheid met mij eens dat specifieke maatregelen gericht op de publieke omroep moeilijk uit te leggen zijn, gelet op het feit dat handige jongeren op internet met groot gemak op elk moment van de dag inhoud weten te vinden die vele malen explicieter is dan de inhoud die de publieke omroep aanbiedt?

Lees ook het bericht op tweakers.net dat over dit onderwerp verscheen.