EU-akkoord over vergoeding zorg

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2010, 15:52.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (grensoverschrijdende zorg) is tevreden met het akkoord dat de EU-lidstaten vandaag hebben bereikt over de vergoeding van kosten van medische zorg in het buitenland.

Oomen-Ruijten:"Veel burgers laten mij weten in de knel te komen omdat zij in het buitenland zorg hebben gekregen en de verzekeraar moeilijk doet met de uitbetaling. Nu wordt het veel makkelijker voor hen omdat onder andere lidstaten elkaars kwaliteitvereisten voor zorgleveranciers erkennen. Een Nederlandse zorgverzekeraar kan dus een ingreep in een Duits ziekenhuis niet weigeren enkel omdat de instelling door Nederland niet wordt erkend."

Minder tevreden is ze over het feit dat veel goede initiatieven van het Europees Parlement zoals het creëren van proefgebieden voor grensoverschrijdende zorg en een Europees register voor artsen die in een andere lidstaat een praktijk willen beoefenen niet in het akkoord zijn opgenomen. Het voorstel zal nu binnenkort in tweede lezing aan het Parlement worden voorgelegd. Oomen-Ruijten: "Het akkoord van de lidstaten is weliswaar een stap in de goede richting, maar nog niet ideaal. Gelukkig krijg ik samen met mijn collega´s in het Parlement binnenkort de kans om ervoor te zorgen dat ieder Europese patiënt kan kiezen voor een behandeling van hoge kwaliteit, snel en adequaat, en op de plek waar de beste zorg gegeven wordt"