Sociale rechten ook voor werknemers met afwijkende dienstverband - Hoofdinhoud
Europese werknemers met een afwijkend dienstverband, zoals een tijdelijk of part-timecontract, moeten dezelfde sociale rechten krijgen als werknemer met een standaard, vast full-time arbeidscontract. Dat was deze week de inzet van de groene fractie in het Europees Parlement tijdens het debat over afwijkende arbeidscontracten.
De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Steeds minder mensen werken jaren achtereen bij het zelfde bedrijf in full-time dienstverband. Arbeidscontracten zijn vaker tijdelijk, hebben een beperkt aantal werkuren per week, of bevatten telewerk of thuiswerk. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, lid van de commissie werkgelegenheid en sociale zaken wijst op de noodzaak om de Europese wetgeving daarop aan te passen.
Cornelissen: “De ontwikkeling naar steeds meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is onomkeerbaar. Over niet al te lange tijd zal het contract van onbeperkte duur met een veertigurige werkweek juist een uitzondering zijn. Een derde van de Europese werknemers heeft nu al een niet-standaard contract. We moeten niet proberen om de tijd terug te draaien, maar onze sociale rechten en voorzieningen aanpassen aan deze nieuwe realiteit.”
Werkende armen
Op dit moment leiden afwijkende contracten tot veel problemen en tot schrijnende situaties zoals de ‘werkende armen’. Bijna tien procent van de Europeanen heeft werk en leeft toch onder de armoedegrens. De helft van de mensen met een afwijkend contract verdient minder dan de internationale standaard voor een minimumloon. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden van werknemers met tijdelijke of part-timecontracten vaak slecht. Uit de statistieken blijkt dat vrouwen vaker dan mannen werken op basis van een afwijkend dienstverband.
Sociaal stelsel beter inrichten
GroenLinks wil dat de Europese landen hun sociale stelsels beter gaan inrichten op de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, met betere rechten en sociale zekerheid voor alle soorten werknemers. “Iemand die tijdelijk zonder werk zit, of iemand met een contract op oproepbasis die te weinig verdient om rond te komen moet op zekerheid kunnen rekenen”, aldus Cornelissen. “In een overgangsperiode tussen banen moeten opleidingsmogelijkheden en inkomenszekerheid gegarandeerd worden.”
Ook is het zaak dat vakbonden in overleg met werkgeversorganisaties ook de rechten van werknemers met een niet-standaard arbeidscontract verdedigen. Cornelissen: “Op die manier wordt iedere vorm van werk lonend en kunnen we uitbuiting van werknemers voorkomen.”