Spannende tijden - Hoofdinhoud
Deze week kwam er een journaliste mijn werkkamer binnenvallen. Ik zat achter mijn bureau in alle rust te werken. Met op mijn computer (via youtube) de geweldig mooie muziek van de Matthaüs Passion. ,,Gelukkig, er zijn nog mensen die werken'', merkte ze op. Inderdaad. Ik werk in ieder geval deze weken gewoon door. Geen verhitte debatten en spannende coalitieoverleggen. Maar wel veel intern overleg, het wegwerken van achterstallige mails en ook bijpraten met mensen die ik graag weer eens zie en spreek.
Zo heb ik deze week onder andere met Kars Veling gesproken. Heerlijk in het zonnetje op een terrasje op het Plein. Maar ook bijgepraat met FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Met name in deze weken krijgen we weer uit alle maatschappelijke hoeken en gaten adviezen aangereikt voor de straks uit te komen verkiezingsprogramma's. Ook de programcommissie van de ChristenUnie heeft deze week keihard gewerkt aan de voltooiing van het programma. Daar zal komende maandag het landelijk bestuur zich over gaan buigen. Begin april zal het publiek worden en naar de kiesverenigingen worden gestuurd. Ik ben benieuwd.
Dat geldt ook voor de nieuwe kandidatenlijst. Ook daar zal het bestuur komende maandag over gaan spreken. Minister Tineke Huizinga heeft deze week bekend gemaakt dat zij alles afwegende niet meer beschikbaar is voor die kandidatenlijst. Ik respecteer het door haar genomen besluit. Respect ook voor alles wat ze in de afgelopen jaren voor de ChristenUnie heeft betekend. De komende maanden zal ze overigens nog vol in bedrijf zijn. Ondanks de demissionaire staat van het kabinet ligt er nog werk genoeg. Als minister van VROM heeft ze inmiddels een bijdrage geleverd aan het door de Eerste Kamer loodsen van zowel de Crisis- en Herstelwet als de Wabo (=Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Dat zijn geen kleine onderwerpen.
Voor wie zich wel beschikbaar hebben gesteld voor de kandidatenlijsten, zijn het spannende tijden. Niet alleen bij de ChristenUnie. De enige zekerheid die je - bij wijze van spreken - hebt, is dat alles onzeker is. Tussen Tweede Kamerleden onderling is dit in deze dagen wel hét onderwerp van gesprek. ,,Ga jij nog door? Wat zijn je kansen?'' Er wordt over fractiegrenzen heen onderling wel meegeleefd. De SP is inmiddels de eerste politieke partij die zowel programma als lijst publiek heeft gemaakt. Er zitten geen echte verrassingen tussen. Hooguit dat good old Jan de Wit heeft besloten toch op de nieuwe lijst te gaan staan. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn voorzitterschap van de parlementaire onderzoekscommissie kredietcrisis.
GroenLinks was afgelopen maandag de eerste partij die haar verkiezingsprogramma naar buiten bracht. Daar zaten wel wat opvallende zaken in. Onder Femke Halsema is de partij steeds liberaler geworden. Bij Moraalridders liet Halsema overigens weten dat ze in de Tweede Kamer zal blijven als GroenLinks in de regering komt. Ik ben benieuwd. In de peilingen zakt GroenLinks inmiddels weer wat terug. De Politieke Barometer peilde afgelopen donderdag een dikke acht zetels voor de ChristenUnie; 5,5 procent. Het is slechts een virtuele werkelijkheid. Daar kun je dus niet de minste zekerheid uit putten. Wel geeft het aan dat we electoraal weer in de lift zitten. Daar ben ik uiteraard blij mee.
Afgelopen vrijdag hebben we met het overgrote deel van onze fractie weer genoten van het jaarlijkse etentje in Zeewolde. Het koksduo Ernst & Ed heeft ons weer een heerlijke maaltijd voorgezet. Geweldig om die mannen zo bezig te zien. André Rouvoet en zijn vrouw Liesbeth konden er deze keer ook bij zijn. Een moment van ontspanning in spannende tijden. Vrijdag 2 april hoop ik die ontspanning ook weer te zoeken en vinden bij de uitvoering van de Matthaüs Passion in Leiden. Daar kijk ik al weken naar uit. Ook komt onze zoon Aron eind volgende week terug uit India. Daar is hij voor zijn studie een paar weken geweest. Het belooft dus weer een bijzondere week te worden. Uiteraard zal ik daarover DV volgende week zaterdag weer verslag doen.
Arie Slob