Nieuwe Eurocommissie en nieuwe rol Europarlement - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement staat steeds meer in de schijnwerpers. Dat is mede het gevolg van nieuwe bevoegdheden die we hebben gekregen doordat het Verdrag van Lissabon 1 december jl in werking is getreden. Afgelopen dinsdag hebben we ingestemd met de nieuwe Europese Commissie en deze donderdag is met ruime meerderheid een verdrag met de VS over uitwisseling van bankgegevens (Swift) weggestemd.
Bij het aantreden van een nieuwe Europese Commissie heeft het Europees parlement een stevige democratische rol. Wij moeten namelijk onze goedkeuring geven aan die Commissie. Dat wordt voorafgegaan door een serie hoorzittingen waarin de nieuwe Commissarissen stevig aan de tand gevoeld worden of ze wel geschikt zijn voor hun nieuwe post en of ze bereid zijn intensief met het Europarlement samen te werken. Wij hebben immers op de meeste terreinen medewetgevende bevoegdheid. Eén kandidaat haalde de eindstreep niet, dat was de Bulgaarse Jeleva. Bulgaarse collega's hebben maandenlang allerlei aantijgingen tegen haar geuit, geen daarvan is bewezen juist te zijn. Zij is niet fair behandeld en daar had ik best moeite mee.
De stemming van donderdag over het Swiftaccoord voor uitwisseling van bankgegevens met de VS kan gezien worden als een historisch moment in de geschiedenis van het Europarlement. Het doet het goed in de publieke opinie: het Europarlement stemt een interimakkoord weg (dat de Europese Commissie en de Raad van Ministers hebben gesloten met de VS) omdat ze 'onze privacy wil beschermen'. Het was sneaky van de Raad dat ze dit interimakkoord hadden gesloten op 30 november jl, toen het EP nog net geen instemmingsrecht had. Daarmee had deze stemming ook iets van 'machtsvertoon' van een Europarlement met nieuwe bevoegdheden tegenover Raad en Commissie. Dat doet het goed in de publieke opinie, maar wij hebben toch het belang van de zaak zwaarder laten wegen.
Onze EVP-fractie haalde net geen meerderheid voor uitstel zodat de problemen konden worden opgelost voordat we zouden stemmen. We hebben daarna toch voor het interim verdrag gestemd, omdat de uitwisseling van bankgegevens belangrijk is om de financiën van terroristen in kaart te brengen. Door het volgen van verdachte geldstromen kunnen terroristische aanslagen worden opgespoord en voorkomen. Het interim verdrag is niet perfect, maar de huidige onvolkomenheden kunnen bij de onderhandelingen over een definitief verdrag worden opgelost.
Andere fracties hebben deze plenaire stemming gebruikt in de machtstrijd tussen Raad van Ministers en Parlement, erg jammer, want daarvoor is dit onderwerp te belangrijk. Het uitwisselen van bankgegevens tussen de VS en Europa is essentieel om terroristische activiteiten op te sporen en te voorkomen.