Juist streekproducten in een globaliserende wereld - Hoofdinhoud
Internationale handel levert ons veel welvaart en werkgelegenheid. Wel ben ik er als CDA-er kien op dat globalisering zo uitwerkt dat mensen in opkomende economieën en ontwikkelingslanden beter af zijn. Betere arbeidsomstandigheden, zorg voor het milieu en opkomen voor mensenrechten. Op al die terreinen kunnen we als Europa meer bereiken in de wereld, omdat we meer van elkaar afhankelijk zijn.
In een globaliserende wereld is het nog belangrijker regionale identiteit te onderstrepen en te ontwikkelen. Mensen voelen zich verbonden met hun streek, hun land. Dat geeft geborgenheid. Het kan bovendien bijdragen aan de regionale economie. Een mooi voorbeeld troffen we aan in Bunnik bij boerderij 'De Slagmaat'. Deze boerderij produceert en verkoopt streekproducten, zoals verse aardbeien, kersen, appels, maar maakt ook van deze producten iets extra's, zoals verse appelsap. Samen met Jan-Kees de Jager bezochten we dit bedrijf. Ik vond het geweldig om te zien hoe
deze boer samen met een netwerk van Krommerijn-boeren werkt aan zijn producten en aan hun afzetmarkt. Goed dat ze een steun in de rug krijgen vanuit Europese Leadergelden gericht op bevordering van de vitaliteit en werkgelegenheid in het landelijk gebied. Maar goede ondernemers kunnen ook veel zelf bereiken. Dat zagen we die avond toen Jan-Kees de Jager de aftrap gaf voor de Streekproductenkaart van Hotel Figi in Zeist. De regionale identiteit van het Krommerijngebied heeft nieuwe kleur en nieuw leven gekregen door dit soort streekgebonden activiteiten, recreatieve infrastructuur. Ingeklemd tussen verstedelijkt gebied is het een groene oase waar ik zelf ook graag fiets of wandel.