Met creativiteit en ondernemersgeest is veel te bereiken voor Nederland in Europa

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op woensdag 13 mei 2009.

Ik kom in de campagne veel commentaar tegen van mensen die vooral zien wat er niet kan of mag van Europa. Daar wordt ik wel eens moe van. Als het al op voorbeelden aankomt dan blijkt heel vaak dat we onszelf klem zetten. Vanwege regels voor de luchtkwaliteit mogen we geen wegen aanleggen: de spoedwet wegverbreding toont aan dat als we creatiever met die Europese regels omgaan wegprojecten wel door kunnen gaan. In Zeewolde kunnen ze voor 2009 Europese subsidie krijgen voor nieuwe bruggen, maar helaas duren de procedures zo lang dat 2009 niet gehaald gaat worden. In Sliedrecht vertelde Teus Vlot van Vlot dieselmotoren een bijna hilarisch verhaal over hoe milieuinspecteurs minitieus controles op Europese (en Nederlandse) regels uitvoeren op 'politie-achtige wijze' terwijl in zijn bedrijf al jaren geen overtreding is geconstateerd. In de C 1000 in Delft kregen we een beeldend verslag van hoe Europese regels voor voedselveilige eieren in Nederland worden gecontroleerd. Drie keer per jaar komt daar speciaal een inspecteur voor langs en elke keer moet die ondernemer daarvoor betalen. Al jaren is de chap 'ok'. Dat doen ze dus in geen enkel land in Europa op deze wijze.

Als we hier geen verandering in brengen in Nederland blijft het bon ton om op Europa af te geven. Ik geef toe: het is niet eenvoudig, we willen graag risico's mijden en iedereen inspraak geven, maar we zijn wel doorgeschoten. Laten we eens wat vaker over de grens kijken hoe ze het daar doen en leren van de goede voorbeelden, in plaats van het meteen maar zelf als beste jongetje van de klas met rekenkundige punctualiteit in te voeren en te controleren. Daarmee nekken we ondernemersgeest zo viel mij weer op deze week.

Maar gelukkig: er zijn ook goede voorbeelden. In Zeewolde ontwikkelen ze de Blauwe Diamant. Een waterroute die dienst doet als waterberging (ruimte voor de rivieren en klimaatverandering) de diversiteit bevordert en dus goed is voor de waterkwaliteit (Europese kaderwet water), tourisme en recreatie bevordert (goed voor de werkgelegenheid en goed voor Europese subsidie) en bovendien identiteit geeft aan deze jonge gemeente die deze week haar 25 jarig bestaan viert. Een echte win-win gericht op het benutten van kansen en kijken naar wat wèl kan. Ook daar moeten weerstanden overwonnen worden, maar er zit visie en daadkracht achter en dat spreekt me zeer aan.