Dag 1: Chinareis start met hindernissen: sneeuwstorm op weg naar Beijing

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op maandag 24 november 2008.

Overal ter wereld kom je Nederlanders tegen, en zeker ook in China. Voor ondernemende ondernemers liggen hier prachtige kansen. Dat is niet zomaar ‘kat in het bakkie’, maar vereist wel goede voorbereiding èn het werkt niet als je denkt dat het in China net zo toegaat als in Nederland. Dat was vooral de boodschap van Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven die we op de Nederlandse ambassade spraken. Je moet je echt verdiepen in de cultuur en gewoonten. Wat me opvalt, is dat ze zich vooral groeikansen zien in producten en diensten voor de Chinese consumentenmarkt, omdat de welvaart fors groeit hier en het land groot is. Denk aan vitaminepillen, high tech materialen voor de autoindustrie of bankactiviteiten. Het gaat dus steeds meer om hoogwaardige productie voor de Chinese markt en minder om Nederlandse bedrijven die goedkoop willen produceren voor de Europese markt. Dat is een belangrijke constatering voor het rapport wat ik voorbereid voor het Europese Parlement. Er zijn ook veel Nederlandse MKB-bedrijven actief, maar het is niet gemakkelijk om hier te starten en aan het benodigde starterskapitaal te komen.

Ik trof een actieve Nederlandse ambassade, maar wat opvalt is dat de het nog niet erg meevalt winst te halen uit de samenwerking tussen de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en de ambassades van de lidstaten. Het is nog erg ‘ieder voor zich’, terwijl er heel duidelijk een aantal gezamenlijke problemen liggen die je effectiever samen zou kunnen oppakken, zoals bescherming van het intellectueel eigendom. De Europese Commissie pakt het ook niet erg handig aan, er reizen veel Commissarissen - ieder voor zijn eigen terrein - naar China, terwijl het veel beter zou zijn dat er één aanspreekpunt is voor de Chinezen.

We hebben ook nog gesproken met leden van het Chinese Volkscongres. Ik had me er eerlijk gezegd niet teveel van voorgesteld, omdat ze bekend staan als ‘benoemde marionetten van de regering’. Toch viel het mee, we hadden een openhartige discussie over de gevolgen van de financiële crisis. Morgen meer daarover.

Plein van de Hemelse Vrede in Beijing