Dag 2: Chinese burgers forceren langzame maar gestage vooruitgang

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 25 november 2008.

China is sinds 2001 lid van de Wereld Handelsorganisatie en de veranderingen zijn groot. Ik kijk verder dan wat ik direct zie in Beijing en Hangzhou de mooiste stad van China volgens de Lonely Planet gids: prachtige luchthavens, mooie gebouwen, een nieuw wagenpark en goede infrastructuur.

Ook zichtbaar is dat de Chinese regering beseft dat ze direkt moet reageren op de vreselijke gevolgen van een aardbeving, waarbij vooral veel (door corruptie onveilig gebouwde) scholen instortten en kinderen omkwamen. De melamine-vergiftiging van melkpoeder wordt niet in de doofpot gestopt maar aangepakt al gaat het te traag waar veel babys slachtoffer van zijn. Druk van buiten, vooral risico's van imagoschade voor de handelspositie van China, helpt ook. Onveilig speelgoed wordt veel strikter aangepakt en ik merk dat de leden van het Chinese volkscongres die we spraken gevoelig zijn voor de problemen die nagemaakte medicijnen en lifestyleproducten veroorzaken omdat ze onveilig zijn. Dat willen ze aanpakken en ze nemen graag assistance van de EU aan om dit effectief te doen. Tijdens de Olymische spelen waren namaak gadgets NIET te krijgen. Een bewijs dat ze namaak aan kunnen pakken.

Er is veel vooruitgang hier, dat is het goede nieuws. Maar er is ook een keerzijde van de medaille zichtbaar die we tijdens onze gesprekken met leden van het Chinese Volkscongres aan de orde hebben gesteld. Minder onderdrukking en meer eigen zeggenschap voor de bevolking van Tibet is onbespreekbaar en de Chinezen voelen zich ronduit geschoffeerd omdat het Europees Parlement de Sacharovprijs voor mensenrechten dit jaar aan de Chinese dissident Hu Hjai heeft toegekend. Jammer dan, maar daar blijven we op hameren. Ik heb vandaag ervaren dat we daarmee alleen een 'hakken in het zand reactie' uitlokken. Daar moeten we niet voor wijken.

Wat ik wel ervaar is dat het 'carrot en stick' principe ook hier geldt: Harde kritiek vanuit onze Europese waarden lijkt langs de Chinezen heen te gaan. Daarentegen is opbouw van de economie en zekerstellen van economische groei in deze moeilijke tijden iets waar ze veel inspanning voor willen verrichten. Het is mooi dat die toenemende marktmacht van de groeiende groep Chinese consumenten steeds meer in staat is een vuist te maken waar de regering gevoelig voor is. Dat zal zeker helpen, al gaat het te langzaam, vooral voor die enorme grote groep Chinezen die nog onvoldoende kan profiteren van de groeiende welvaart en vrijheid.