Kerstgroet uit Straatsburg en hoe Franse Sarkozy Europees leider werd

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op donderdag 18 december 2008.

Ik ben zeer tevreden en blij verrast eigenlijk dat het Frans voorzitterschap in het afgelopen halfjaar zo succesvol is geweest. Normaal heb ik een gezond wantrouwen tegen de Fransen. Ze zijn erg gericht op bescherming van het eigen land, dol op staatssteun en defensief ten opzichte van veranderingen om de concurrentiekracht van bedrijven en de BV Frankrijk te verbeteren. Dat klonk meestal ook stevig door tijdens het Frans voorzitterschap. Maar het moet gezegd: Sarkozy heeft met deze traditie gebroken. Hij kreeg veel voor zijn kiezen: een crisis tussen Geörgie en Rusland, een financiële en economische crisis, een Verdrag van Lissabon dat dreigde te stranden op het Ierse nee en een ambitieus klimaatplan dat tot veel discussie leidde. Opvallend was ook dat het besef onder burgers dat Europa nodig is om de crises op te lossen, sterker nog: er was veel kritiek dat Europa de zaken niet stevig genoeg aanpakte.

Zo net voor Kerst terugkijkend op het afgelopen half jaar is natuurlijk niet alles perfect, maar er is wel heel veel bereikt. Het voortvarende optreden van Sarkozy was daarin een drijvende kracht. Chappeau! Afgelopen week tijdens een top die slechts 1 dag duurde werd een doorbraak bereikt over het Europees klimaatplan, werd een economisch reddingsplan gepresenteerd en en passant ook het Verdrag van Lissabon gered.

Ineens is de discussie weer een andere, zo bleek vanmiddag tijdens een debat op radio 1 waar ik aan deelnam: heeft de Raad van lidstaten het nu weer alleen voor het zeggen? Of zelfs: hebben de grote lidstaten de macht gegrepen? Dat valt wel mee. Het Europees Parlement heeft hard meegewerkt aan het klimaatplan, zodat voor de Europese Top al over 90 % overeenstemming bestond. Nederland heeft aan de wieg gestaan van het financiële reddingsplan van de banken en afgelopen week is gelukkig nog eens stevig vastgesteld dat de Europese Commissie de Europese spelregels voor de begroting en staatssteun moet blijven bewaken. Tijdelijk wordt er enige soepelheid betracht, dat moet wel echt tijdelijk blijven natuurlijk.

Het Frans voorzitterschap zit er bijna op. Sarkozy sprak er bijna poetisch over: "Ik wilde Europa veranderen, maar Europa heeft mij veranderd". Houden zo, zou ik zeggen die inzet voor de Europese agenda!

Klik hier voor kerstgroet van Corien!