Het ondersteunen van vrouwen is de beste investering

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op zondag 8 maart 2009.

Toen ik jong was had ik niks met vrouwenorganisaties. Als je je inzet dan kun je bereiken wat je wilt, daar heb je geen vrouwenorganisaties voor nodig dacht ik. Daar denk ik inmiddels heel anders over. Door eigen inzet kun je veel bereiken, maar overall zijn de feiten en cijfers spijkerhard. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen en zijn minder aanwezig in topposities in de samenleving, de politiek en het bedrijfsleven. En dat terwijl die zelfde spijkerharde feiten en cijfers aantonen dat bedrijven beter presteren als ook vrouwen topposities bekleden. Is het toeval dat in het boek van Jeroen Smit 'De Prooi', over de ondergang van de ABN/AMRO, voornamelijk mannen de hoofdrollen vervullen?

Ik ben opgegroeid met een positieve instelling, vooral gericht op wat er wèl kan en wat je zelf kan doen. Dat is ook de spirit die ik voelde tijdens de viering van internationale vrouwendag afgelopen donderdag in Utrecht en vandaag in Zeist. Wat me opvalt is dat er zoveel krachtige allochtone vrouwen zijn, prima rolmodellen voor hun achterban. Zij verdienen onze steun, want Europese en Nederlandse wet- en regelgeving kan de ongelijkheid slechts ten dele opheffen. Krachtige vrouwen kunnen en moeten de machtige eenzijdige mannenbolwerken bewerken. Dat is de reden waarom ik veel meer dan vroeger het belang van vrouwenorganisaties ervaar, immers samen staan we sterker.

Ik vind het prachtig dat Hillary Clinton tijdens haar eerste reis naar Europa aandacht vraag voor de vrouwenzaak. Ze was ook in het Europees Parlement te gast. Dat is een prima statement voor de waarde van het Europees Parlement in de Europese Unie. Een goede steun in de rug voor de vrouwenzaak, en voor onze verkiezingen op 4 juni a.s.!