CDA en Tweede Kamerverkiezingen 2010
Het CDA1 haalde bij de verkiezingen van 9 juni 2010 21 zetels in de Tweede Kamer2. Lijsttrekker was Jan Peter Balkenende3. Voor de verkiezingen had het CDA 41 zetels in de Tweede Kamer. Meteen na de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag kondigde Balkenende zijn vertrek uit de politiek aan. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Slagvaardig en Samen'.
Inhoudsopgave
Het CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 20104 1.281.866 (13,6%) van de 9.416.001 uitgebrachte stemmen. De partij haalde hiermee 21 zetels, waarvan 1 restzetels.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 15.694 stemmen (25% van de kiesdeler) nodig. Hieraan voldeden:
Kandidaat |
Stemmen |
---|---|
947.785 |
|
56.106 |
|
49.036 |
|
46.452 |
|
33.115 |
|
22.003 |
|
15.933 |
Sabine Uitslag stond op plaats 31 van de kieslijst, zij werd daarom dankzij voorkeursstemmen verkozen tot Tweede Kamerlid.
Verkiezingsprogramma 2010
Het CDA ging de verkiezingen in met het programma: 'Slagvaardig en Samen'. Het is vooral gericht op hervormingen om de samenleving klaar te maken voor de uitdagingen op de korte en middellange termijn.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 waren:
Aanpak economische crisis
-
-18 miljard euro netto aan bezuinigingen; een verwacht begrotingsevenwicht in 2015
-
-hervorming van het depositogarantiestelsel, banken dragen bij op basis van omvang en een risicoprofiel
-
-verhoging van de AOW-leeftijd in 2015 naar 66 jaar en in 2020 naar 67 jaar
-
-strengere controles op naleving van het Europese Stabiliteits- en groeipact
Sociaal- en financieel-economische doelstellingen
-
-handhaving van de hypotheekrenteaftrek
-
-een loondoorbetalingverplichting voor werkgevers bij ontslag van personeel; hierna maximaal 1 jaar WW
-
-onderdelen van de Crisis- en Herstelwet krijgen een permanent karakter
Zorg
-
-behoud eigen risico bij basisverzekering; hervorming van de zorgtoeslag
-
-AWBZ wordt alleen nog ingezet voor de niet op genezing gerichte, intensieve en langdurige zorg
-
-vrijstelling van sollicitatieplicht voor 60-plussers indien zij meer dan 24 uur per week geregistreerd vrijwilliger zijn in zorg of welzijn
-
-wegnemen belemmering voor implementatie van domotica (de inzet van techniek en dienstverlening van buitenaf naar een woning om de kwaliteit van wonen en leven te vergroten)
Veiligheid
-
-jongeren die dreigen af te glijden in de criminaliteit krijgen een laatste kans in campussen
-
-aanpak van criminele jongerenbendes door het opleggen van een strafdienstplicht waardoor de jongeren zich buiten schooltijd nuttig moeten maken voor de samenleving
-
-invoering van wekelijkse snelrechtzittingen voor reguliere delicten
-
-verhoging van de langst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf van 30 naar 40 jaar
-
-einde aan het gedoogbeleid ten aanzien van coffeeshops
Onderwijs
-
-behoud van de maatschappelijke stage in het curriculum van het voortgezet onderwijs
-
-omvormen van ROC's tot vakscholen
-
-vervanging van numerus fixus voor selectie aan de poort.
-
-opzetten van topopleidingen zoals University Colleges die een hoger collegegeld mogen vragen
-
-behoud studiefinanciering; verhoging collegegeld voor studenten die langer over hun studie doen dan de nominale studieduur plus één jaar
Vreemdelingenbeleid en integratie
-
-Europese harmonisatie van toelating asielzoekers; gezamenlijke aanpak van het terugkeerbeleid
-
-aanscherping van de toelatingseisen voor (huwelijks)migranten
-
-snellere uitzetting van criminele vreemdelingen; harde aanpak van mensen die profiteren van illegalen
-
-beëindiging van verblijfsrecht migranten (vluchtelingen uitgezonderd) die in de eerste vijf jaar van hun verblijf een beroep op de bijstand doen
Overig
-
-de volksvertegenwoordiging krijgt een ruimer budget voor studie en onderzoek
-
-Nederland besteedt tenminste 0,7 procent van het bruto nationaal product (BNP) aan ontwikkelingssamenwerking
Letterlijke tekst
Hieronder een volledig overzicht van de voornaamste CDA-kandidaten.
Meer over
- 1.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Zeeuwse CDA-politicus die negen jaar partijleider en acht jaar premier was. Afkomstig uit de wetenschap en partijideoloog, die eigen verantwoordelijkheid van burgers voorstond. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Werd in 2001 onverwacht lijsttrekker van het CDA na de machtstrijd tussen De Hoop Scheffer en Van Rij. Leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. Probeerde terugkeer van 'normen en waarden' op de politieke agenda te zetten. Nadat zijn tweede kabinet diverse hervormingen had doorgevoerd, was zijn vierde kabinet op dat punt minder daadkrachtig. Een bankencrisis werd wel bezworen. In zijn publieke optredens soms wat onhandig, maar niettemin - of juist daardoor - lange tijd populair en succesvol. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet. Sinds 2022 minister van staat.
- 4.Op 9 juni 2010 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende IV. De PvdA-bewindslieden traden in februari 2010 uit dat kabinet. Grote winnaars van de verkiezingen waren PVV en VVD. De VVD, met Mark Rutte als lijsttrekker, werd voor het eerst de grootste partij door de PvdA met één zetel voor te blijven. GroenLinks won licht. Het CDA leed een (zware) nederlaag, net als SP en D66. De Partij voor de Dieren kreeg voor het eerst (twee) zetels.
- 5.CDA-voorman, die het tot minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV en vicepremier in het kabinet-Rutte I bracht, maar die in 2012 afzag van het politiek leiderschap. Zoon van een Limburgse gedeputeerde. Als (jong) historicus werd hij fractiemedewerker en, in 1989, Europarlementariër, alvorens in 1994 de overstap te maken naar de CDA-Tweede Kamerfractie. Ontpopte zich als vaardig woordvoerder asielbeleid en buitenlandse en Europese zaken. Toen Balkenende in 2002 premier werd, nam hij het fractievoorzitterschap over. Als diens secondant schuwde hij harde uithalen naar tegenstanders niet ('Met Bos bent u de klos'). Genoot van het ministerschap van BZ, maar mede vanwege rugklachten werd hij in 2010 minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Stond bekend als emotioneel en slim en als strateeg. Vanaf 2013 was hij tien jaar voorzitter van Bouwend Nederland.
- 6.Ank Bijleveld (1962) was van 26 oktober 2017 tot en met 17 september 2021 minister van Defensie in het kabinet-Rutte III. Van 1 november 2019 tot 14 april 2020 was zij tevens minister voor de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst. Mevrouw Bijleveld was van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende IV. Zij was Tweede Kamerlid voor het CDA in de periode 1989-2001 en in 2010. Zij was enige jaren vicefractievoorzitter en in 2010 betrokken bij de onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie. Eerder werkte mevrouw Bijleveld bij de gemeente Hengelo (Ov.), was zij raadslid in Enschede en was zij actief bij het dekenaat van Enschede. Van 1 januari 2001 tot 22 februari 2007 was zij burgemeester van Hof van Twente en van 1 januari 2011 tot 26 oktober 2017 commissaris van de Koning(in) in Overijssel. Op 17 januari 2022 werd zij waarnemend burgemeester van Almere en bleef dat tot 1 maart 2023.
- 7.Uit de ICT-wereld afkomstige CDA-bewindspersoon, die als plaatsgenoot van premier Balkenende tot diens getrouwen behoorde. Werd, na penningmeester van het CDA te zijn geweest, in 2007 staatssecretaris van fiscale zaken in het kabinet-Balkenende IV. Toen de PvdA-bewindslieden in 2010 opstapten, werd hij minister van Financiën en hij bleef dat tot november 2012 in het kabinet-Rutte I. Had veel bemoeienis met de grote problemen in de eurozone en met name de Griekse schuldenkwestie. Stelde zich pragmatisch op. In het voorjaar van 2012 bracht hij, na de val van het kabinet het Lenteakkoord tot stand, zodat ons land aan EU-begrotingsregels voldeed. Van augustus 2014 tot maart 2020 bekleedde hij een topfunctie bij KPN. Zakelijke, nuchtere en populaire minister. Liefhebber van mooie auto's.
- 8.Op Goedereede geboren CDA-ideoloog, Kamerlid en minister. Socioloog, die als directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, nauw samenwerkte met Jan Peter Balkenende en als ambtenaar van Justitie met Piet-Hein Donner. Werd in 2003 Eerste Kamerlid en maakte in februari 2007 de overstap naar het kabinet-Balkenende IV, waarin hij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was. Pleitbezorger van eigen verantwoordelijkheid en marktwerking in de zorg. Kwam met een rookverbod voor de horeca. Na de verkiezingen van 2010 werd hij als Tweede Kamerlid en secondant bij de formatie voornaamste tegenstander van samenwerking met de PVV; een opstelling die hem tot dissident maakte en tot zijn snelle vertrek leidde. Sinds mei 2011 is hij deeltijd-hoogleraar zorg, arbeid en politieke sturing aan de VU en in 2014-2021 zat hij in de directie van zorgverzekeraar VGZ.
- 9.Joop Atsma (1956) was van 9 juni 2015 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor het CDA. Hij was van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012 staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in het kabinet-Rutte I. Van 19 mei 1998 tot 14 oktober 2010 was hij Tweede Kamerlid. De heer Atsma was eigenaar van een pers- en publiciteitsbureau en was 12 jaar voorzitter van de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielrenunie). Daarnaast was hij lid van Provinciale Staten van Friesland. In 2013-2015 was hij voorzitter van het Productschap van Vee en Vlees. In de Tweede Kamer hield de heer Atsma zich bezig met sport, landbouw, voedselkwaliteit, media en de Waddenzee. Hij was voorzitter van de Tweede Kamercommissies voor Verkeer en Waterstaat en voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de Eerste Kamer hield hij zich onder meer bezig met milieu, klimaat en cultuur en was hij eerste ondervoorzitter.
- 10.CDA-Tweede Kamerlid uit Twente, met een eigen achterban. Werd in 2010 met voorkeurstemmen gekozen. Trad op in 2008 als vervanger van Mirjam Sterk en was later zelf ook enige maanden met zwangerschapsverlof. Voor zij Kamerlid werd, werkte zij bij het wetenschappelijk bureau van het CDA en daarvoor was zij werkzaam in de zorgsector. Genoot met name in Twente bekendheid als zangeres van rockband ZIPPER en zong in de coverband Spinrock. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met het zorgbeleid (verpleeghuizen, WMO, AWBZ), alcohol- en drugsbeleid en jeugdbeleid. Zette het probleem van anorexia bij meisjes op de politieke agenda.