Binnenhofblog 12

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 25 maart 2010.

Over onder meer Job Cohen, referenda, juffrouw Sabrina, Vakkie W en Centrum 16/22.

Job Cohen

Job Cohen heeft een hele dag kennisgemaakt met de fractie, fractiecommissies en medewerkers. In hoog tempo werden tal van onderwerpen doorgenomen. Het enthousiasme is stevig. Zowel bij hem als de leden van de fractie is er een sterk besef van verantwoordelijkheid om dit land uit het politieke slop te halen. Bij het CDA kondigt de een na de ander z’n vertrek aan: na voorzitter Van Geel keert nu ook vicevoorzitter Spies niet terug. En dat is een veelzeggende aderlating. Net zo veelzeggend zijn de voorwaarden die Klink aan zijn beschikbaarheid verbindt: afhankelijk van plaats en samenstelling van de lijst?!

Referenda

Donderdag behandelen wij de wetten op het correctief en op het raadgevend referendum. In beide gevallen gaat het om referenda op initiatief van de bevolking, niet op initiatief van de overheid. In het eerste geval heeft de bevolking de formele macht een wet tegen te houden en in het andere gaat het om een advies. Het eerste vergt grondwetswijziging, het tweede kan sneller. Over referenda wordt verschillend gedacht, ook in de PvdA. Maar ik denk zelf dat onze representatieve democratie wel enige aanpassing behoeft, onder meer door meer elementen van directe democratie eraan toe te voegen.

Gemeenteraadsverkiezingen

De opkomst is opnieuw lager dan voorheen. En dat terwijl gemeenten meer dan ooit hun best hebben gedaan voor opkomstbevordering en de landelijke politiek zich niet onbetuigd heeft gelaten met de val van het kabinet twee weken vóór deze verkiezingen. Tevens deden in veel gemeenten meer partijen mee. Al het gedoe over de verkiezingen in Rotterdam en een aantal andere plaatsen leidt af van dit grote probleem van een langzaam maar zeker afnemende deelname aan alle niet-landelijke verkiezingen en daarmee aan een afnemende legitimatie van gemeenten, provincies en waterschappen. Ook hierom is het tijd voor politieke vernieuwing.

Een nieuw kabinet

Wat in gemeenten aan de orde is, namelijk politieke versnippering en daardoor de noodzaak van een veelpartijencoalitie, kan zomaar ook na 9 juni op landelijk niveau aan de orde zijn. Steeds vaker verlang ik wel eens naar een twee- of driepartijendemocratie, waarbij links, rechts of het midden exclusief de macht krijgen (en daarop kunnen worden afgerekend) in plaats van de weinig transparante machtsdeling die in coalitiekabinetten nu eenmaal een gegeven is. En zonder een hernieuwde clustering door de partijen zelf, kan verandering alleen komen door aanpassing van de regels zoals een gekozen minister-president, een districtenstelsel, een hogere kiesdeler.

Honderd Kamerleden!?

Vóór zijn de VVD, GroenLinks en PVV en het stond ook al in ons programma. Voor aanpassing van het aantal leden van de Staten-Generaal is een grondwetswijziging nodig en dat vergt in ieder geval een tweederde meerderheid (honderd leden). Als CDA, CU en SGP na 9 juni minder dan vijftig zetels halen, bestaat de kans dat het er daadwerkelijk van komt.

Juffrouw Sabrina

Juffrouw Sabrina heeft groep acht van de basisschool ‘het Startpunt’ bij het Jacob van Campenplein. Een school in het hart van de Schilderswijk met alle problemen van dien. Ik ken haar al ruim tien jaar als een zeer bevlogen schooljuf, altijd bezig haar kinderen optimale kansen te bieden. Ik kom haar tegen op het Plein. Vol enthousiasme vertelt ze over CITO-scores van 550, 549, 548 en het bovengemiddelde niveau van haar hele ‘zwarte’ klas. Zo kan het dus ook. Tenminste drie gymnasiasten uit zomaar een klas uit de Schilderswijk. Dankzij jarenlang achterstandenbeleid en een meer dan voortreffelijke juffrouw Sabrina. Trots als een pauw. Ik ga de kinderen en de juffrouw aanstaande maandag een felicitatiebezoek brengen. Want goed nieuws mag ook wel eens worden verteld.

Vakkie W

Het gaat niet goed met ADO Den Haag. In drie achtereenvolgende thuiswedstrijden werden slechts twee punten behaald, terwijl het er tenminste zes hadden moeten zijn. Dat roept de vraag op of de thuiswedstrijden tegen NEC en RKC wel kunnen worden gewonnen. En veel meer kansen om punten te halen hebben we niet. Nacompetitie kan heel goed aflopen, maar het betekent wel een maand langer onzekerheid voor staf en spelers. Je begint als het ware met een achterstand in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Aanstaande vrijdag mag ik lekker over voetbal praten op TV West en heel even vanaf de zijkant roepen hoe het veel en veel beter kan.

Centrum 16/22

Stef de Niet neemt 1 april afscheid van het Centrum 16-22. Na jarenlang bij de gemeente Den Haag gewerkt te hebben als een zeer markante ambtenaar, ging hij naar deze instelling voor onderwijsbegeleiding, verantwoordelijk voor mooie projecten zoals de ‘week van de liefde’. De oudjes onder ons herinneren Stef nog als voorzitter van de Medezeggenschapsraad die kritisch stond ten opzichte van het nieuwe stadhuis en CPN-coryfee. Het is jammer dat het Haags Historisch Museum of het Gemeentearchief geen personen opslaat: Stef zou anders thuishoren in de collectie ‘Haagse topstukken’.