PvdA voor Kinderombudsman - Hoofdinhoud
Vandaag bespreekt de Tweede Kamer het intitiatiefvoorstel voor de Kinderombudsman. Klik op lees verder voor de spreektekst van Lea Bouwmeester bij dit debat.
Vandaag bespreken wij het initiatief wetsvoorstel van mevrouw Arib van de PvdA om te komen tot een kinderombudsman.
In eerste instantie wil mijn fractie waardering uitspreken voor de vasthoudendheid van mevrouw Arib om op te komen voor rechten van kinderen, want na 10 jaar, behandelen wij nu eindelijk het voorstel. En voorzitter, mevrouw Arib kent mijn motto: ‘de aanhouder wint’.
De rechten van het kind verdient grote aandacht, omdat kinderen kwetsbaar zijn. Ze zijn afhankelijk zijn van anderen, op biologisch, sociaal, rationeel, economisch en juridisch vlak.
Elke kind telt mee en verdient een gelijke kans om op te groeien tot weerbaar en krachtig mens. Niet de afkomst of opvoedsituatie mag bepalen hoe een kind opgroeit, onder welke omstandigheden, maar ieder kind moet zijn of haar talent kunnen benutten Niet je afkomst, maar je toekomst telt voor de PvdA. We hebben immers ieder kind nodig!
Daarom terecht dat er nu aandacht wordt gevraagd voor kinderrechten.
Dit wetsvoorstel heeft tot doel om een kinderombudsman in werking te stellen die onafhankelijk en met gezag, 3 taken gaat vervullen
-
-individuele klachtbehandeling
-
-signalering structurele misstanden
-
-voorlichting , aan kind en ouders
-
-Dit vraagt een zo toegankelijk mogelijke opstelling en uitvoering van een kinderombudsman, gericht op de belevingswereld van kinderen. Hoe ziet de indiener, mevrouw Arib, dit voor zich?
-
-Een nieuw instituut in het oerwoud van bestaande instellingen, organisaties, verdeelt over bestuurslagen en financieringsstromen. Hoe wordt de verantwoordelijkheidsverdeling zo vastgelegd dat de kinderombudsman niet nog een speler in het veld is, maar dé speler, hét instituut?
-
-hoe wordt de taakafbakening vormgegeven, als het gaat om advies bij wetgeving: we hebben al RvS, SER, etc, hoe past de kinderombudsman in het rijtje?
Ondanks de vele voorzieningen die er in Nederland zijn voor jeugdigen, ontbreekt het aan een landelijk onafhankelijk, gezaghebbend klachtenorgaan. De kinderombudsman heeft daarom de sympathie van de PvdA, maar uiteraard, zou het nog beter zijn als we meldingen voorkomen.
Juist de veelheid aan voorzieningen, bestuurslagen, instellingen, organisaties en financieringsstromen veroorzaakt een versnipperd werkveld. De regie ontbreekt. Ook zijn er vele signalerende en controlerende instanties die zich bezighouden met hulp aan jongeren en de controle hierop.
Minister van Jeugd&Gezin, hoe gaat u voorkomen dat de kinderombudsman verwordt tot het zoveelste loket waar ouders, die inmiddels hopeloos zijn, hun beklag doen, omdat ze door de vele goedwillende bomen van hulpverleners het bos niet meer zien?
Vele rapporten wijzen op schending van kinderrechten. Het gaat hierbij om kinderen die op de wachtlijst staan voor zorg, kinderen die onnodig opgesloten zitten, kinderen van asielzoekers en kinderen van ouders die een probleem hebben. Bijvoorbeeld kinderen van gedetineerde ouders.
Welke ambitie heeft u om hier verandering in te brengen? De kinderombudsman is een luis in de pels, maar ontslaat de Minister niet van zijn verantwoordelijkheid problemen te voorkomen en zo nodig snel hulp te bieden, om erger te voorkomen.
De kinderombudsman draagt zorg voor bundeling van individuele klachten en signalering van structurele misstanden. Hoe gaat u hier gehoor aan geven?
Kortom
In eerste instantie dient voorkomen te worden dat kinderrechten worden geschonden. Zeker in een beschaafd land als Nederland.
Helaas is het ondanks dit uitgangspunt toch nodig om een onafhankelijk en met gezagsprekend instituut in te stellen om dit scherp in de gaten te houden. Daarom is de PvdA voor een kinderombudsman.
Maar onder de voorwaarde dat deze overkoepelend werkt en er echt iets met de adviezen wordt gedaan.
Want alleen dan draagt het bij aan het uitgangspunt van de PvdA : ‘elk kind telt, elke kind verdient een gelijke kans, want we hebben elk kind nodig’.