Weblog plenaire zitting Europees Parlement februari 2010 - Hoofdinhoud
In de weken die het Europees Parlement bijeen is in Straatsburg komen er altijd veel onderwerpen aan de orde. Deze week stond in het teken van SWIFT, gokken, bodyscanners en Griekenland. Maar we zijn ook druk geweest met Turkije, mensenhandel en een burgerpetitie voor zondagsrust. In deze weblog ga ik in vogelvlucht door de inhoudelijke zaken van deze week heen.
SWIFT
Deze week was de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de uitwisseling van gegevens in verband met terrorismebestrijding (SWIFT) het grote onderwerp. Wat de ChristenUnie betreft is het onverstandig om een lopend programma dat zowel Europese als Amerikaanse burgers diverse malen aantoonbaar heeft beschermd, nu te stoppen. Die overeenkomst had moeten worden verlengd met een aantal maanden. Dan kon die tijd gebruikt worden om bij de onderhandeling over een nieuwe overeenkomst betere afspraken te maken over onder andere de manier van uitwisselen van informatie.
De meerderheid van het EP heeft helaas besloten die verlenging niet toe te staan. Dus vallen we binnenkort terug op bilaterale rechtshulpverdragen tussen de USA en afzonderlijke Europese landen. Dan wordt het veel ingewikkelder informatie te koppelen en wordt Europese afstemming en coördinatie bij terrorismebestrijding een stuk minder: dat is echt een stap terug in de veiligheid!
Online gokken
In het debat over online gokken heb ik mij ingespannen om de gokverslaving te bestrijden en niet één vrije Europese gokmarkt toe te staan. We moeten gokken niet makkelijker maken en faciliteren. Gokken leidt tot sociale problemen!
Bodyscanners
Ik houd me al enkele maanden intensief bezig met de zogenoemde bodyscanners. Op Schiphol heb ik met eigen ogen kunnen zien dat de nieuwste generatie scanners veilig is en de privacy niet aantast. Die scanners werken op basis van geluidsstralen en die zijn nog zwakker dan de straling van mobiele telefoons. Ook kunnen beveiligers niet langer mensen halfnaakt zien: ze zien menselijke plaatjes zoals we die zien op WC-deuren, en op die neutrale plaatjes wordt met stippen aangegeven, waar iemand verboden voorwerpen draagt. Zijn die stippen zichtbaar dan wordt die passagier daarop apart gecontroleerd.
Deze boodschap wordt nog niet door iedereen in het EP begrepen. Of juister: niet iedereen schijnt die te willen begrijpen. Wat ons betreft stoppen we met praten, en gaan we over tot handelen: tijd om die nieuwste scanners toe te staan!
Griekenland
In het debat over de crisis in Griekenland heb ik aangegeven dat we geen Trojaans paard moeten binnenhalen. Griekenland heeft zelf zijn zaken niet op orde gebracht toen de economische crisis losbarstte. Had men dat wel gedaan - zoals bijvoorbeeld in Nederland - dan zat het land nu niet met de problemen. Wat ons betreft moet Griekenland nu eerst zelf orde op zaken te stellen.
Turkije
Deze week hebben we ook gestemd over het voortgangsverslag over de onderhandelingen EU-Turkije. Hierin wordt veel zorg uitgesproken over de ontwikkelingen in dat land. Wat ons betreft geeft dit verslag nog eens duidelijk aan dat Turkije niet toe moet treden tot de EU. Deze boodschap hebben we duidelijk laten blijken in ons stemgedrag. U kunt overigens het stemgedrag van EP-leden volgen via de website: www.votewatch.eu.
Mensenhandel
In de Plenaire is ook gestemd over een rapport Mensenhandel. Wij pleiten voor een Europese organisatie die zich bezighoudt met dit thema. Mensenhandel kun je niet aanpakken als afzonderlijke Lidstaten, er is niets zo grensoverschrijdend als juist mensenhandel. Gelukkig denkt de meerderheid van het EP er ook zo over.
Petitie zondagsrust
Via een journalist vernam ik dat collega-Europarlementariër Martin Kastler een website is begonnen waarop burgers en organisaties een petitie kunnen tekenen die de bevordering van zondagsrust beoogt. Een schitterend initiatief dat ik graag wil ondersteunen! Ik ga contact maken met de collega en bespreken, hoe we dit initiatief ook in Nederland aandacht kunnen geven. Wordt vervolgd!
Peter van Dalen
Europarlementariër voor de ChristenUnie