Het gaat om groei en niet om het tekort

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2009.

Brussel wil dat Nederland het structurele tekort terugdringt. Het zou minder dan 3% in 2013 moeten zijn. Kan dat zo snel?

Brussel wil dat Nederland het structurele tekort terugdringt. Het zou minder dan 3% in 2013 moeten zijn. Het getal 3 is ontleend aan het Stabiliteitspact en is bovendien bijbels. Maar over de reden om het jaar 2013 te kiezen, is het tasten in het duister. Misschien bijbels, want er is maar 3 jaar om het tekort terug te dringen.

Voor de fijnproevers: het onderscheid tussen feitelijk en structureel tekort laat ik voor het moment varen. De reden is dat er tussen deze twee begrippen een zeer nauwe samenhang bestaat. Bovendien, het zal zo duidelijk worden alleen met stevige groei een sterke daling van het tekort te bereiken. Met zo’n sterke groei zal in 2013 het verschil tussen beide klein zijn. Ik ben benieuwd of het mogelijk is om het (feitelijke) tekort sterk te reduceren. Kan het? Bijvoorbeeld 3 procentpunten in 3 jaar tijd?

De historische reeks voor het EMU-saldo heb ik eens bekeken: een top 3.

  • 1) 
    van -3,5% in 1994 naar +2,0% in 2000
  • 2) 
    van -3,1% in 2003 naar +0,5% in 2006
  • 3) 
    van -6,2% in 1982 naar -3,6% in 1985

De grootste ‘sprong’ heeft in zich in de tweede helft van de jaren negentig voor gedaan (met een statistische uitbijter in 1995): een verschil van 5 procentpunten. Opvallend is ook de periode van herstel na het barsten van de dotcom-bel. Verder is het herstel na de krimp aan het begin van de jaren tachtig.

Dus: een sterke reductie van het tekort kan. Maar één voorwaarde is ook duidelijk: groei. Dit zijn perioden met een bovengemiddelde groei. Het zijn perioden van een groei die elk jaar meer dan 2% bedraagt. Voor die cijfers na 2010 zou ik tekenen.

Kortom: het gaat niet om het tekort; het gaat om herstel en groei. Dat schreef ik dinsdag in het FD. Dan en pas dan kan het huishoudboekje van de overheid weer op orde komen.

Reageer

Om te reageren moet je geregistreerd zijn als MijnPvdA gebruiker. Spelregels

Wachtwoord of Gebruikersnaam vergeten?

MijnPvdA gebruikersnaam MijnPvdA wachtwoord Reactie