Alweer de laatste loodjes…

Met dank overgenomen van E.A. (Ernst) Cramer i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2009.

De week voorafgaand aan het kerstreces is zoals ieder jaar weer een race om alles klaar te krijgen. De begrotingen moeten worden afgerond en er moet over worden gestemd. Het MIRT en de najaarsnota staan altijd gepland voor die laatste week. En de hoeveelheid VAO’s is weer geweldig, en dat zal overwegend op de laatste dag gaan gebeuren. Nog eventjes dus…

In het MIRT was het toch wel de toon van Sinterklaas die de muziek zette. De ene na de andere weg kwam voorbij in de prioriteitenlijstjes. Een ook wij ontkomen er niet aan om in de aandacht van met name de minister aan te geven dat sommige projecten extra aandacht behoeven. Zo bijvoorbeeld over de Rijnlandroute. Het belang van de route is groot voor de streek. Bedrijfsleven en forensen lopen daar nu iedere keer vast en de onveiligheid wordt daardoor vergroot. Ik hoop dat met de aan te nemen moties van de Kamer er dit voorjaar al definitieve duidelijkheid ontstaat. En opnieuw zie ik de geweldige potentie in de aanpak van Stedenbaan, het stimuleringsproject van formaat in de provincie Zuid-Holland. Ik schreef daar al eerder over. De doorontwikkeling van dit project waarbij ook naar projecten over de provinciegrenzen gekeken wordt is van groot belang en zou een voorbeeld voor andere provincies en stadsregio’s moeten zijn voor wat betreft de integrale aanpak.

Verder zou er ons inziens toch meer en sneller kunnen gebeuren rondom het OV. We hebben gevraagd om bijvoorbeeld een drietal stations versneld tot uitvoering te brengen. Dat waren Bleizo, Berkel Enschot en Zwolle-Zuid. De minister reageerde hier positief op. Belangrijk omdat in deze plaatsen al gebouwd wordt en het gelijk hebben van een goede OV aansluiting van cruciaal belang is in de mobiliteit van de mensen die in nieuwe wijken gaan wonen. Mooi in dat verband is ook dat de criteria voor het kunnen gaan bouwen van een station versoepeld zijn. De rigide eis van 1000 instappers was met name voor startende stations een probleem, omdat in het begin die instappers er gewoon nog niet zijn. Wel bouwen dus, maar geen station. En voor je het weet heeft dan iedereen een auto. Dat idee om die startgrens te verlaten is er gekomen dankzij onze notitie van vorig jaar die de mogelijkheden van 100 nieuwe stations aangeeft!

En dan de najaarsnota. De verwachtingen die er waren bij de behandeling van de voorjaarsnota zijn weer aan bijstelling toe. Op zich niet vreemd, we zijn tenslotte een half jaar verder. Spannend om te zien of en hoe de financiële markten zich een weg omhoog banen na de geweldig neergang van de afgelopen twee jaar. Spannend om te zien of het momentum wel gebruikt wordt door zowel overheden als de financiële instellingen wereldwijd om te werken aan een stabieler financieel systeem.

Eerst het slechte nieuws: het EMU-saldo verslechterd, de EMU-schuld neemt toe. De inkomsten verslechteren als gevolg van verminderde belasting opbrengsten, met name door de tegenvallende vennootschapsbelasting. Maar er is ook minder slecht nieuws. De groei kan volgend jaar volgens voorzichtige schattingen uitkomen op 1,5% van het BBP volgens de jongste CPB-cijfers, de werkloosheid is wat minder ver terug gezakt dan eerder verwacht. Een fragiel beeld dus van onze economie. Maar het herstel lijkt - hoe je het wendt of keert - wat beter te gaan dan eerder verwacht, en ik ben daar blij mee. Het legt wel een grote verantwoordelijkheid op onze schouders. We zullen 2009 verlaten met een groeiende schuld en daarom een toenemende verantwoordelijkheid naar de toekomst. Uiterst zorgvuldig maar vastberaden moeten we enerzijds de crisis bestrijden en anderzijds de overheidsfinanciën weer op orde brengen. Dat vergt van ons allen moed als we gaan spreken over de resultaten van de Brede Heroverweging. Daarin wil de ChristenUnie zoeken naar wat anders/beter kan, waar de lusten liggen maar ook de lasten. Zo kan korten op onderwijs of natuur contraproductief zijn, alsof je de tak doorzaagt van de boom die je wilt snoeien, maar waar je zelf opzit. Het kort wel lekker, maar de val is diep.

Maar is dat dan het enige waar het om draait in zo’n najaarsnota. Ik vond van niet. Want langs alle rumoer in de financiele wereld om ons heen leven we toch toe naar het kerstfeest. En ik heb mijn bijdrage dan ook zo afgesloten:

Naast dit alles ziet de ChristenUnie door alles heen dat Licht wat in de wereld gekomen is en waar we met kerst bij stil zullen staan. Dat Licht is voor ons een heldere lamp op de weg die we met elkaar gaan. Ook als in 2010 de Financien er nog steeds donkergekleurd bijstaan.

ernst