Na Uruzgan is het tijd voor de VN

Met dank overgenomen van M.H.P. (Martijn) van Dam i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2009.

Vandaag was het debat over het buitenlands beleid voor volgend jaar. Daarin heb ik gezegd dat Nederland zich vanaf 2011 meer voor VN-missies moet gaan inzetten.

De VN is de belangrijkste handhaver van mensenrechten. Voor de militaire inzet is ze afhankelijk van landen als India, Pakistan of Bangladesh. Die verdienen geld aan hun inzet voor de VN. Nederland staat op een teleurstellende 77e plek. We leveren een kleinere bijdrage dan Burkina Faso. Nog erger, zelfs Zimbabwe doet meer.

Het is tijd dat westerse landen meer verantwoordelijkheid nemen. Dat komt de legitimiteit en effectiviteit van VN-missies ten goede. Nederland moet als voorvechter van mensenrechten het goede voorbeeld geven. Nederland gaat volgend jaar weg uit Uruzgan. Dat geeft Nederland de kans om de prioiteiten bij te stellen. Van een sterke speler in de NAVO naar een belangrijke speler in de VN.

Verder heb ik in de begrotingsbehandeling gepleit voor een verplichting voor bedrijven om de hele toeleveringsketen van producten in kaart te brengen. Tot de laatste zandkorrel. Zo kun je als consument zien of een product eerlijk tot stand is gekomen. Zonder mensenrechtenschending te veroorzaken, op een duurzame manier.

Verder ging mijn bijdrage over de situatie in het Midden-Oosten waar we het uitroepen van een Palestijnse staat zouden moeten steunen. En over bezuinigingen bij Buitenlandse Zaken. Die moeten we volgens mij vinden door overbodige ambassades te schrappen. Dat wil ik om onze inzet voor mensenrechten en ontwikkelingshulp te kunnen beschermen.