Gemiddeld blijft alles gelijk - Hoofdinhoud
Ik weet niet hoe u erover denkt, maar als ik een minister hoor zeggen dat het gemiddeld even duur blijft, weet ik wel dat dit waarschijnlijk weer eens niet voor mij geldt. U kent de uitdrukking wellicht : “Een man stak de rivier over. Die rivier was gemiddeld één meter diep, hij verdronk toch..”
Dat gevoel had ik deze week ook toen minister Eurlings tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat probeerde uit te leggen dat de meeste mensen er bij de kilometerheffing er gemiddeld op vooruit gaan. En ik had niet alleen dat gevoel, bijna niemand in Nederland vertrouwt de rekencijfertjes van de minister.
Volgens de minister blijft alles even duur, want het Rijk haalt met de kilometerheffing net zoveel geld binnen als nu met de motorrijtuigenbelasting en de aanschafbelasting van een nieuwe auto. Maar wat Eurlings er niet bij zegt, is dat degene die een hele dure nieuwe auto rijdt, vele tienduizenden euro’s voordeel heeft door het verdwijnen van de aanschafbelasting. Maar wie moet dit voordeel dan ophoesten? Juist ja, degene die een zes jaar oude kleine auto rijden.
Zo blijven -volgens staatssecretaris Huizinga- ook de tarieven in de bus door de OV-chipkaart gemiddeld hetzelfde. De rekenkwaliteiten van de Staatssecretaris zijn niet al te best, want overal waar de kaart nu is ingevoerd hoor ik alleen maar dat het duurder is geworden. Onze SP-afdeling in Utrecht heeft zelfs 957 ritten in de stad Utrecht vergeleken. De uitkomst was duidelijk. De busritjes zijn gemiddeld 19% duurder geworden.
Huizinga probeert de Tweede Kamer ook wat betreft de klachten over de OV-chipkaart gerust te stellen. “Het regent klachten, maar de Staatssecretaris wil ze niet horen of zien.”, zo hield ik haar voor. Maar volgens de staatssecretaris geven de reizigers de kaart een vette voldoende en vroeg zij zich af waar ik “mijn zwartgalligheid vandaan haal”. Volgens haar zijn er geen noemenswaardige problemen. Maar nog geen tien minuten later zei ze tegen de Tweede Kamer; “Als de OV-chipkaart overal is ingevoerd, dan zijn ook de problemen opgelost.” Maar er waren toch geen problemen?
Zowel minister Eurlings als Staatssecretaris Huizinga hadden vele mediamomenten nodig om Nederland uit te leggen dat we het allemaal verkeerd zien. Hoe zei Albert Einstein het ook al weer precies? “Als je het niet eenvoudig uit kunt leggen, snap je het zelf niet.”